Inundaţiile şi seceta ameninţă preţul pâinii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Între 15% şi 20% din suprafaţa cultivată cu grâu a fost afectată de ploile din această vară. În timp ce autorităţile cred că preţul pâinii nu va fi afectat de precipitaţiile masive, producătorii spun că totul depinde de calitatea grâului recoltat.

Sute de tone de grâu zac încă pe terenuri, după ce agricultorii nu au reuşit să recolteze decât jumătate din cele 2,4 milioane de hectare însămânţate anul acesta.

Până acum, producţia medie la hectar a fost de 2.863 de tone, faţă de cea estimată de 3.221 tone la hectar. Iar o parte din grâu a şi încolţit, lucru ce va diminua calitatea recoltei finale. Cu toate acestea, oficialii sunt de neclintit, cel puţin în declaraţii, şi asigură că preţul pâinii nu va creşte.

„În 2004-2005, tona de grâu costa 700 de lei, abia atunci a influenţat preţul pâinii. Când va ajunge la acest nivel, atunci vom vorbi de pâine mai scumpă", spune Adrian Rădulescu, secretar de stat în Ministerul Agriculturii.

El precizează că preţul  grâului după recoltare este de circa 400 de lei pe tonă (cel nepanificabil) şi 500 de lei (cel panificabil), acesta fiind comparabil cu preţul practicat înainte de recoltare. Însă din 2005 şi până acum este cale lungă.

Citeşte şi:

FOTO + UPDATE Potop în Reşiţa cu urmări la Timişoara: sute de călători au aşteptat, 4 ore, în câmp, reluarea mersului trenurilor. Cea mai mare întârziere: de peste 9 ore!

Românii mănâncă pâine albă la negru

Preţul grâului ajunge la un nou maxim

Ministerul Agriculturii: O cincime din suprafaţa cultivată cu grâu a fost afectată de inundaţii, dar pâinea nu se va scumpi

„Nu putem compara preţul unei tone de grâu astăzi cu ce era acum cinci ani. Întotdeauna un preţ mai mare la grâu a adus costuri mai mari de producţie, iar automat preţul pâinii a urcat", arată Aurel Popescu, preşedintele Patronatului Român din Industria Panificaţiei. El spune că abia după 15 august, când se va termina recoltatul grâului, vom putea şti exact ce cantitate poate fi folosită pentru panificaţie.

„Degeaba s-au recoltat deja trei milioane de tone de grâu dacă nu e bun pentru pâine. Noi sperăm ca măcar jumătate din el să fie de calitate, deja credem că un sfert din el este compromis", arată Popescu.

De aceeaşi părere este şi Viorel Marin, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Industriilor din Morărit şi Panificaţie (ANAMOB). „În jur de 70% din preţul pâinii depinde de cel al grâului, de aceea trebuie să vedem exact ce vom recolta după 15 august", precizează liderul patronal.

Grâul din import, tot mai scump

La nivel european, producţia de grâu este tot mai redusă din cauza secetei - în Rusia, de exemplu - sau a inundaţiilor, în Polonia. Iar autorităţile, în loc să aştepte recolta totală să vadă cât grâu poate fi folosit pentru pâine, în consumul intern, vor să exporte.

„Estimările sunt de creştere a preţului, deoarece în urma secetei din Rusia producţia la nivel regional s-a diminuat, iar fermierii români vor primi multe solicitări pentru export", a conchis Rădulescu.

Producţia de grâu din 2010

Până în prezent, după ce a fost recoltată 51% din suprafaţa cultivată, respectiv circa un milion de hectare, a fost obţinută o producţie totală de peste trei milioane de tone de grâu. Ministerul Agriculturii estimează că, în acest an, vor fi obţinute mai mult de şase milioane de tone de grâu.

„Producţia va fi mai slabă, dar va fi asigurat necesarul intern (n.r. - care este de aproximativ patru milioane de tone)", arată Mihail Dumitru, ministrul Agriculturii. În 2009, România a avut o producţie de 5,2 milioane de tone.

3 milioane de tone este cantitatea de grâu recoltată până în prezent, reprezentând jumătate din producţia anuală.

Economie

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite