Industria dă semne că ne-ntoarcem în criză

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cererea de mărfuri industriale a scăzut în decembrie 2011, pentru prima dată de la ieşirea din recesiune, în ianuarie 2010. Acum se repetă, practic, scăderile din 2008.

În luna decembrie a anului trecut, comenzile noi din industrie, reprezentând cererea de mărfuri, au avut valori mai mici cu 1,8% decât în aceeaşi lună din 2010 şi cu 8,9% faţă de noiembrie, arată datele comunicate ieri de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Ieşenii care fac piese pentru avioane Boeing şi Airbus FOTO

Scăderea anualizată a cererii din industrie este similară celei din decembrie 2008, când România a intrat în recesiune. De atunci până în decembrie 2010, comenzile industriale au scăzut lună de lună, după care, din ianuarie 2010 - odată cu ieşirea din recesiune - au crescut continuu, fără întrerupere, până în noiembrie 2011. Revenirea pe minus a cererii din industrie, consemnată în decembrie 2011, constituie un semnal de alarmă pentru industriaşi, având în vedere consecinţele pe care le-au avut scăderile din 2008, când fabricile îşi întrerupeau una după alta activitatea şi trimiteau angajaţii în şomaj tehnic.

„Cred că problema nu este dacă în 2012 vom intra în criză, ci se pune problema amplitudinii acestei crize. Prognozele indică pentru 2012 o scădere economică de 0,6% în Europa, în condiţiile amplificării şomajului. Iar România este legată ombilical de economiile europene, astfel că o recesiune în Germania, Franţa sau Italia - principalele ţări unde exportăm produsele noastre - conduce cu certitudine la o diminuare a comenzilor de export", a declarat pentru „Adevărul" Dan Matei Agathon, vicepreşedinte al Alianţei Confederaţiilor Patronale din România (ACPR). El crede că, totuşi, diminuarea în decembrie a comenzilor noi este doar „un puseu de scădere, iar nu o constantă".

Ce pot face industriaşii

Având în faţă spectrul scăderii cererii, „industriaşii trebuie să solicite insistent noului Guvern îmbunătăţirea mediului de afaceri prin investiţii publice mari şi reducerea fiscalităţii", arată liderul patronal.

Conform unui studiu al companiei de consultanţă Golden Mind&Spirit, oamenii de afaceri din Romania plătesc zilnic peste 48 de milioane de euro impozite, taxe şi avizări, aşa că „în această calitate de mari contribuabili la bugetul de stat aşteptăm de la oficialii guvernamentali măsuri eficiente, imediate şi inteligente de ieşire din criză", a conchis vicepreşedintele ACPR.

1,8% este proporţia scăderii cererii de mărfuri industriale din decembrie 2011 faţă de aceeaşi lună din 2010.

infografie
Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite