În industrie, costurile de producţie cresc accelerat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preţurile producţiei industriale au ajuns la un ritm anual de majorare de peste 6% în iunie 2010, după ce anul trecut scăzuseră cu aproape un punct procentual. Creşterea cererii de mărfuri industriale a favorizat şi o majorare semnificativă a preţurilor acestor produse, lucru care se va vedea, în curând, şi în coşul inflaţiei.

În iunie 2010, costurile de producţie au crescut cu 6,23% faţă de iunie 2009, după ce anul trecut au avut o uşoară scădere faţă de media din 2008, reiese din datele raportate ieri de Institutul Naţional de Statistică (INS). În ultimele 12 luni, practic toate sectoarele industriale au înregistrat majorări ale costurilor, de la producţia de energie (+10,1%) la fabricarea bunurilor de capital (+0,5%).

Mai citiţi şi:

Criza nu pune piedici băncilor europene

Principalul factor care a favorizat aceste scumpiri este, desigur, creşterea continuă a valorii comenzilor noi reprezentând cererea de mărfuri industriale. Într-adevăr, de la scăderi anuale de peste 20% în vara anului trecut, comenzile noi din industrie au ajuns la creşteri de peste 20% în primăvara lui 2010, trăgând în sus şi preţurile acestor mărfuri. Un alt factor favorizant ar fi relansarea exporturilor româneşti, în care maşinile şi produsele industriale manufacturate deţin cea mai mare pondere.

Dacă nu se transferă, scumpirile sunt bune

Creşterea preţurilor producţiei industriale, favorizată de creşterea comenzilor, este semnul însănătoşirii acestei ramuri a economiei - singura, de altfel, care a ieşit pe plus în primul trimestru din acest an. Altfel spus, industriaşii găsesc destul loc pentru a-şi mai ameliora marjele de profit, piaţa absorbând marfa la preţuri tot mai mari. La acest nivel (industrie către industrie), scumpirea mărfurilor este, aşadar, sănătoasă.

Problemele apar, însă, atunci când industria transferă consumatorului final acesată majorare a costurilor, respectiv când preţurile mărfurilor nealimentare încep să crească. Specialiştii spun că acest transfer (de la scumpirea din industrie până la cea resimţită de consumatorul final) durează între cinciu şi nouă luni.

Uşoară temperare în luna iunie

În fiecare din primele şase luni ale lui 2010, preţurile din industrie au crescut, atât faţă de luna anterioară, cât şi faţă de aceeaşi lună din 2009. În iunie, majorarea s-a mai temperat, ajungând la 0,4% faţă de luna mai.

Topul scumpirilor din industrie

sector   majorare*

Farmaceutic 119,9%
Tutun 115,7%
Apă-canal 87,5%
Rafinare&cocserie 80,1%
Marochinărie 76,9%
Îmbrăcăminte 72,8%
Metalurgie 59,5%
Construcţii metalice 52,1%
Electrice 48,2%
Ţiţei&gaze 48,1%
Media generală 6,2%

* În 2010 faţă de 2005

Sursa: INS

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite