Majoritatea marilor bănci europene sunt pe profit

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În ciuda incertitudinilor din sistemul bancar european, multe dintre marile bănci au anunţat profit în creştere în trimestrul al doilea al acestui an. BNP Paribas, UBS, HSBC şi Deutsche Bank au obţinut profituri mai mari, creştere înregistrată şi de unele instituţii bancare mai mici.

Câştigurile nete ale celei mai mari instituţii bancare cotate la bursa din Franţa, BNP Paribas, au crescut în cel de-al doilea trimestru din 2010 cu 31% faţă de perioada similară din 2009, până la 2,1 miliarde de euro.

Citiţi şi:

Franks: Nicio bancă străină nu a spus că vrea să reducă expunerea pe România

ATEbank România - profit şi o rată adecvată a capitalului. Banca-mamă din Grecia a picat testul de stres

Avansul a fost generat în special de operaţiunile de retail ale băncii. La creştere a contribuit însă şi scăderea provizioanelor constituite pentru creditele neperformante. „La nivel global, perspectivele pentru operaţiunile bancare de retail sunt pozitive, cu un potenţial semnificativ pentru câştiguri din acţiuni", a declarat Baudouin Prot, directorul exectutiv al BNP Paribas, citat de Reuters.

Profitul băncii a crescut şi datorită veniturilor obţinute din cumpărarea unor active ale Fortis Bank din Belgia, Olanda şi Luxemburg, care au ajuns la 402 milioane de euro, anticipându-se venituri totale de 900 de milioane de euro până în 2012, potrivit unui raport emis luni de bancă. Astfel, Philippe Bordenave, directorul financiar al BNP, a reuşit să asigure aproximativ 75% din capitalul necesar pentru 2010 în numai jumătate de an.

Pe locul doi se situează creşterea profitului înregistrat de UBS AG, a doua instituţie bancară ca mărime din Elveţia, care a ajuns la 1,46 miliarde de euro în trimestrul al doilea al acestui an. Câştigurile obţinute reprezintă un semn mai mult decât încurajator pentru instituţie, care a fost salvată cu fonduri publice printr-o injecţie de capital de aproximativ 4,4 miliarde de euro.

În perioada similară din 2009, USB a înregistrat pierderi de 1,4 miliarde de euro. Creşterea profiturilor din acest an a fost determinată de retragerile de numerar în scădere ale clienţilor, care au ajuns la 4,7 miliarde de franci în cel de-al doilea trimestru, faţă de 16 milioane de franci în intervalul ianuarie-martie 2010.„Este un rezultat bun, în contextul volatilităţii pieţei, reprezentativ pentru progresul pe care îl facem", a declarat Oswald Grübel, directorul executiv al UBS.

BĂNCILE DEPĂŞESC ESTIMĂRILE

Deutsche Bank, cea mai mare bancă din Germania, a obţinut în trimestrul al doilea al acestui an un profit de 1,2 miliarde de euro, în creştere faţă de câştigurile de 1,1 miliarde de euro înregistrate în acelaşi interval din 2009. Ca şi BNP, creditorul german a câştigat pe fondul scăderii provizioanelor constituite pentru creditele neperformante, care au scăzut la 243 de milioane de euro în intervalul aprilie - iunie, comparativ cu un miliard de euro în perioada similară din 2009.

Mai mult, banca a obţinut profit şi din cumpărarea unor operaţiuni bancare ale ABN AMRO din Olanda. Cea mai mare bancă din Europa,
HSBC, a înregistrat în prima jumătate din 2010 un profit de 11,1 miliarde de dolari, sumă de două ori mai mare faţă de cea obţinută în intervalul ianuarie-iunie 2009, depăşind totodată previziunile care anunţau câştiguri de numai 9,1 miliarde de dolari.

"Este un rezultat bun, în contextul volatilităţii pieţei, reprezentativ pentru progresulpe care îl facem."
Oswald Grűbel
director executiv al UBS

Băncile mici, antrenate în creştere

Northern Rock Asset Management Plc, o mică instituţie bancară britanică, a anunţat câştiguri de 349,7 milioane de lire pentru prima jumătate a acestui an, în creştere faţă de perioada similară din 2009, când banca a înregistrat pierderi de 724,2 milioane de lire.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite