În ce valută economisim: în euro sau în dolari?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Adevărul“ a consultat specialişti în finanţe, care vorbesc despre punctele tari şi slabe ale monedelor. Pentru că euro şi dolarul sunt principalele valute la care se raportează românii, astăzi am încercat să aflăm care este reţeta unei economisiri sigure în monede străine.

Putem vorbi de economisire în România, ţară aflată în recesiune, cu reforme fiscale şi economice dezaprobate de mediul de afaceri, cu reduceri salariale şi disponibilizări? Analistul Ilie Şerbănescu spune că, în situaţia actuală, foarte puţini români îşi permit şi se gândesc să pună ceva bani deoparte, economisirea fiind doar o poveste.

Citiţi şi:

Băncile nu mai au ce face cu banii în România

Băncile din România, în pierdere cu 50 milioane de euro

Dincolo de realitatea sentimentală a acestui aspect, există şi persoane care aleg să-şi ţină în valută puţinele rezerve, pentru zile negre. Vorbim de cel mult 50 - 100 de euro sau de dolari agonisiţi „la saltea" într-o lună. Un sfat tehnic l-am primit din partea lui Dragoş Cabat, analist financiar: „Dobânzile la depunere sunt foarte mici la amândouă valutele. Dar ca să ştii care dintre ele merge mai bine, trebuie să te uiţi la modul în care se apreciază una faţă de cealaltă. Apoi, te uiţi şi la diferenţa de dobândă dintre ele".

„E vorba de noroc"

Pentru cei care pun deo parte mai mult şi aleg una dintre cele două valute, soarta economiilor lor se va afla sub zodia norocului. „E vorba de noroc. Dacă am cunoaşte viitorul, am putea spune care dintre ele este mai potrivită. Bun, dobânzile le ştim, pentru că sunt comparabile. Dar nu ştii care se va aprecia şi care nu", adaugă Cabat. În opinia sa, moneda europeană este sensibilă la mersul economiilor din zona euro, dar şi la scandalurile politice, în timp ce dolarul a câştigat ceva teren în raport cu euro anul acesta, dar dobânda la depozite rămâne mică.

Bogdan Baltazar: „Statele Unite nu dau faliment"

Există vreun secret în spatele celor două valute care ar putea să ne ofere informaţii despre lucrurile la care sunt vulnerabile? Chiar dacă le-am cunoaşte, ar fi greu să reacţionăm la timp, pentru a evita pierderile.
Bogdan Baltazar, analist financiar, spune că relaţia dolar - euro depinde de finalizarea crizei financiare. „Cred că Statele Unite şi Uniunea Europeană vor ieşi împreună din recesiune. Deja au ieşit puţin. Va depinde foarte mult de cum se va rezolva criza datoriilor suverane, datorii publice ale statelor europene", precizează Baltazar.

O valută politică

Analistul caracterizează moneda europeană ca fiind „un simbol", „un stimulent al unificării" şi consideră că va avea probleme, întrucât este „o valută politică". „Există o politică monetară în Uniunea Europeană, dar o politică fiscală nu. E bine, totuşi, că nu există o politică fiscală unitară. O ţară ca România are nevoie să încurajeze investiţiile. Asta ne-ar pune chingi", completează Baltazar. Mai mult, adaugă analistul, euro va fi vulnerabil în raport cu propriile sale slăbiciuni: „Euro e valuta unui conglomerat de ţări care n-au ajuns încă la o anumită coeziune a politicilor şi atunci întotdeauna va fi vulnerabil".

Bogdan Baltazar este încrezător în dolar, pe care o consideră o monedă de rezervă. El argumentează că Statele Unite nu vor ajunge niciodată să nu se poată împrumuta. „Întotdeauna se vor cumpăra bonurile de tezaur americane, pentru că se socoteşte că America nu poate da faliment. Aţi văzut: în momente de panică, toată lumea se duce către aur, iar dacă nu este suficient, se duce către dolar". Baltazar ne dezăluie o parte din secretul economiilor sale: „Am 95% din bani în lei şi am o sumă destul de mică în euro. În dolari nu am practic nimic. Totdeauna te împrumuţi în valuta în care realizezi veniturile".

"Totdeauna te împrumuţi în valuta în care realizezi veniturile."
Bogdan Baltazar analist financiar

Ilie Şerbănescu: „Germania nu va dori să piardă bătălia"

Analistul Ilie Şerbănescu îi sfătuieşte pe cei care au ce pune deoparte şi care nu vor să piardă nimic să aplice următoarea metodă: „Cele două monede sunt adversative. Dacă ai o sumă, chiar şi mică, îţi faci două conturi: unul în dolari, iar altul în euro. Aşa nu faci altceva decât să eviţi pierderile. Şi nici nu câştigi". El spune că eticheta de „monedă politică" aplicată euro nu este corectă, întrucât trecutul a demonstrat altceva: „Raportul dintre cele două a plecat de la 0,8, iar acum este de 1,30 în favoarea euro. A fost şi 1,50".

Şi analistul confirmă faptul că nu poate să spună nimeni ce se va întâmpla în raportul dintre cele două monede. Pe de o parte, completează el, euro este o monedă creată cu bancă emitentă, dar fără trezorerie, ceea ce e „o hibă mare". Iar pe de altă parte, are şi o oarecare încărcătură politică. „Euro are însă o acoperire în economia Germaniei, a Franţei. Iar Germania, în mod sigur, nu va dori să piardă bătălia", mai spune Şerbănescu.Peste ocean, continuă cunoscutul comentator, dolarul are o poveste mai fără acoperire decât euro, el arătând că SUA trăieşte la dispoziţia statelor care au acumulat dolari şi asta pentru că în afara Statelor Unite se găsesc mai mulţi dolari decât între graniţele ţării.

Duelul economiilor

„Situaţia SUA este un incendiu potenţial foarte mare. Forţa dolarului este că n-are înlocuitor. În rest, n-are nicio garanţie. N-are în spate nimic, decât nişte datorii imense".În ceea ce priveşte euro, Şerbănescu precizează că se bazează pe o economie mai aşezată şi mai reală: „Ţara care stă în spatele lui euro, şi care se numeşte Germania, vrea acum să retragă din economia ei foarte mulţi bani din cei băgaţi ca să combată criza. Şi America nu e de acord, pentru că acest lucru, fără să vrea, consolidează euro", concluzionează analistul Ilie Şerbănescu.

"Euro are în spate o economie mai aşezată şi mai reală."
Ilie Şerbănescu analist financiar

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite