Impozitul minim, eliminat de la 1 octombrie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primul ministru Emil Boc a anunţat astăzi că Guvernul a decis eliminarea impozitului minim de la 1 octombrie.

Grevele şi creşterile de taxe „ruginesc“ guvernele europene

Patriciu:Trecerea la impozitarea progresivă ar fi o catastrofă

Impozit progresiv: statul pierde mult, săracii câştigă puţin

Potrivit premierului, eliminarea impozitului minim va sprijini agenţii economici.

"Am decis eliminarea impozitului minim începând cu 1 octombrie. Asta înseamnă că impozitul minim nu va mai fi plătit începând cu 1 octombrie, iar agenţii economici vor plăti impozitul pe profit după regula generală", a declarat Boc, la sfârşitul şedinţei de Guvern.

La rândul său, ministrul Finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu, a spus că firmele vor plăti de la 1octombrie şi până 31 decembrie 2010 impozit pe profit, iar de la 1 ianuarie 2011 va exista un impozit forfetar ţintit spre domenii de evaziune fiscală.

Ministrul a precizat că a fost mandatat ca în termen de o lună să definitiveze sistemul impozitului forfetar, pentru anul viitor.

Introdus în primăvara lui 2009, impozitul minim este cuprins între 2.200 lei, dacă firmele au venituri totale de până la 52.000 lei, şi 43.000 lei pentru venituri de peste 129 milioane lei.

Firmele care înregistrează profit plătesc impozit de 16%, dar nu mai puţin de limita minimă aferentă intervalului de venituri în care se încadrează.

În prima jumătate a acestui an, statul a încasat peste un miliard de lei din impozitul minim.

Impozitul minim este diferit de cel forfetar. Impozitul minim se plăteşte indiferent dacă o firmă are pierdere sau profit. În cazul în care impozitul pe profit datorat este mai mic decât impozitul minim, se plăteşte cel din urmă.

Impozitul forfetar se aplică asupra cifrei de afaceri.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite