4,5 milioane de români cu credite nu vor mai beneficia de Ordonanţa 50

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aproximativ 4,5 milioane de români cu credite nu vor mai beneficia de prevederile Ordonanţei 50/2010 . Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat ieri proiectul de lege privind Ordonanţa 50/2010, iar prevederile actului normativ nu se vor aplica şi pentru creditele vechi.

Lobby-ul făcut de băncile comerciale la Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi la Comisia Europeană (CE) pe Ordonanţa 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori a avut efect. Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat ieri în favoarea bancherilor proiectul de lege privind ordonanţa, urmând ca aceasta să nu se aplice şi în cazul celor aproximativ opt milioane de contracte de credit aflate în derulare.

Citiţi şi:

Ordonanţa 50, adusă în litera legii europene

Singura prevedere din actul normativ de care vor beneficia clienţii vechi ai băncilor este limitarea comisionului de rambursare anticipată la 1% pentru creditele cu dobândă fixă, respectiv eliminarea lui pentru cele cu dobândă variabilă. În schimb, refinanţarea creditelor se va putea realiza în urma analizei clientului, prin negociere, şi nu fără costuri, cum se stabilise iniţial. În plus, deputaţii au votat ca prevederile ordonanţei să nu se aplice şi caselor de ajutor reciproc.

Adiţionalele nesemnate pot fi atacate

Toate actele adiţionale la contracte care au fost semnate de clienţi în toamna acestui an vor rămâne în vigoare, a explicat deputatul PDL Adrian Niţu. În schimb, acele acte care nu au fost semnate până la 19 septembrie, dar au intrat în vigoare conform legii, vor rămâne în vigoare, cu excepţia dată de situaţia în care sunt atacate fie de client, fie de bancă. În acest caz, contractul urmează să se renegocieze între cele două părţi. 

Sub ameninţarea finanţatorilor externi?

Bancherii au solicitat încă din vară finanţatorilor externi să ceară autorităţilor române să nu aplice Ordonanţa creditelor şi pentru contractele vechi. Ei au susţinut că directiva europeană, transpusă în legislaţia naţională prin Ordonanţa 50, nu impune aplicarea prevederilor şi pentru împrumuturile din sold. În plus, că această variantă le-ar genera pierderi de sute de milioane de euro. Deşi nu au impus tranşant autorităţilor ca OUG 50/2010 să se aplice doar creditelor noi, reprezentanţii FMI şi ai CE au subliniat că actul normativ nu trebuie să afecteze sistemul bancar. Astfel, guvernanţii români s-au angajat în faţa FMI, în scrisoarea de intenţie, să modifice ordonanţa. Între timp, CE a cerut lămuriri privind aplicarea actului normativ.
Secretarul de stat în Ministerul Finanţelor, Gheorghe Gherghina, s-a grăbit chiar să anunţe că CE a început procedura de infringment pe OUG 50. Ulterior, premierul Emil Boc a subliniat că reprezentanţii Comisiei au trimis la Bucureşti o scrisoare prin care solicita informaţii, demers ce reprezintă o etapă preliminară declanşării infringmentului.

Nemulţumire

Deciziile luate ieri în plen a stârnit nemulţumirea clienţilor. „O lege pentru protecţia consumatorilorm de o importanţă covârşitoare pentru 4,5 milioane de români ajunge să fie întoarsă împotriva celor pe care ar trebui să-i protejeze", se arată într-o scrisoare a grupului de clienţi nemulţumiţi ai BCR. Ei au cerut preşedintelui să nu promulge legea doar pentru 100 de români, făcând referire la cei care au votat în Parlament modificarea OUG 50.

Opoziţia acuză Guvernul

Ordonanţa 50 a încins spiritele între Opoziţie şi Putere încă de acum o săptămână când PDL a adus în Comisia de Buget-Finanţe un amendament potrivit căruia actul să nu se aplice şi pentru creditele vechi. Când liderul PDL, Mircea Toader, a cerut miercuri seara întocmirea unui raport suplimentar pe OUG 50 pe motiv că există inadvertenţe, Viorel Ştefan (PSD), preşedintele Comisiei Buget-Finanţe, a reacţionat dur, afirmând că „se minte". „Care sunt inadvertenţele? Nu ştim ce vreţi de la noi", a spus Ştefan. În plus, PSD a anunţat ieri că denunţa „alianţa dintre guvern şi bănci împotriva românilor" şi cere preşedintelui Traian Băsescu să nu promulge această lege „oligarhică şi clientelară". În plus, PNL va sesiza Curtea Constituţională cu privire la legea de aprobare a ordonanţei 50, pentru că există „elemente de neconstituţionalitate", a anunţat viceliberul PNL Eugen Nicolăescu. „Din dorinţa nebună de a lua doi lei de la FMI, sunt dispuşi cei din majoritate să sacrifice interesele cetăţenilor români", a spus Nicolăescu.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite