Ordonanţa 50, adusă în litera legii europene

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, a spus că se va implica în modificarea Ordonanţei creditelor, astfel încât aceasta să respecte „spiritul şi litera“ directivei UE. Guvernatorul băncii centrale a atras atenţia că unele prevederi ale Ordonanţei 50/2010 nu sunt incluse în directiva europeană şi „nu au ce căuta acolo“.

Ţintirea Inflaţiei - Raport trimestrial asupra inflaţiei, noiembrie 2010

Raport asupra inflaţiei -noiembrie 2010

După mai multe declaraţii ambigue ale reprezentanţilor FMI, dar şi ale guvernanţilor români, privind modul de aplicare a Ordonanţei 50/2010, Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), a încercat să transmită ieri un mesaj clar: 

„Vom avea o intervenţie publică după ce ne lămurim care este punctul de vedere al altor agenţii, al parlamentului, în această dezbatere care a ieşit prea mult dintr-un cadru normal şi pentru a aduce ordonanţa în spiritul şi litera directivei europene. Nu avem nevoie de lucruri excesive", a explicat Isărescu.

El a adăugat că unele dintre prevederile Ordonanţei 50 nu erau incluse în directiva europeană pe care o transpune şi „nu au ce căuta acolo", dar a fost o întrecere „hai să penalizăm băncile" şi s-a sărit dintr-un exces în alt exces. Ordonanţa privind contractele de credit pentru consumatori, ce transpune în legislaţia naţională Directiva europeană 48/2008, a fost extinsă şi se aplică şi pentru creditele aflate în derulare.

Aşadar, dacă actul normativ va fi adus „în litera" directivei europene, el nu se va mai aplica şi pentru creditele vechi.

BNR intră în luptă

Acest lucru a fost indicat voalat şi de membrii delegaţiei FMI, prezenţi în România până la începutul acestei săptămâni.

Ei au subliniat necesitatea modificării actului normativ, fără a specifica dacă măsura constituie condiţie pentru virarea următoarei tranşe. Membrii delegaţiei nu au precizat ce trebuie să presupună această modificare şi au susţinut că trebuie să se găsească un echilibru între protecţia clientului şi stabilitatea băncilor.

De asemenea, delegaţia FMI şi a Comisiei Europene a punctat că BNR trebuie să se implice în modificarea actului normativ şi că este singura instituţie cu rol de suspendare sau limitare a activităţii unei bănci.

„Dacă ni se cerea la timpul potrivit punctul de vedere, cred că multe dintre lucrurile care erau în exces erau evitate", a mai spus guvernatorul. De altfel, Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, a declarat recent că instituţia a trimis puncte de vedere Protecţiei Consumatorilor, la elaborarea ordonanţei, dar că nu s-a ţinut cont de ele.

BNR nu vede logica preţului la combustibili

Guvernatorul Mugur Isărescu a transmis ieri, cu ocazia prezentării raportului trimestrial asupra inflaţiei, că evoluţia preţului combustibililor interni este influenţată de „factori divergenţi", şi nu de cei invocaţi de producători.

„Nu prea înţeleg logica mişcărilor la preţurile combustibililor interni. Nici nu ştiu de ce se leagă, de preţul ţiţeiului - care nu justifică o asemenea evoluţie -, sau de cursul de schimb. Variaţiile sunt oricum prea mari şi nu le găsim explicaţie, decât că există factori divergenţi", a spus Isărescu.

Cotaţiile carburanţilor au avut o influenţă semnificativă asupra inflaţiei, iar BNR aşteaptă presiuni suplimentare din această zonă şi în viitor. Alţi factori de risc inflaţionist -  exceptând majorarea TVA - sunt tutunul, dar şi preţurile produselor şi serviciilor care se ajustează cu avizul statului. Isărescu a precizat că, în fiecare lună, preţul la serviciile de apă-canal, de pildă, creşte cu 1%. „Preţurile administrate evoluează surpinzător de inconstant", a spus guvernatorul.

Un alt factor de presiune sunt preţurile volatile (legume şi fructe). Isărescu a certat televiziunile care „intoxică" populaţia cu estimări deplasate de scumpiri la alimente, fiindcă aceste informaţii dezechilibrează aşteptările inflaţioniste, instrumentul principal de fixare a unei ţinte. „Să nu credem că toată această joacă de-a inflaţia nu ne costă", a punctat şeful BNR.

Prognoze modificate

Prognoza de inflaţie pentru acest an a fost majorată la 8,2%, faţă de 7,8% cât fusese anunţată în raportul trimestrial anterior. Inflaţia prognozată pentru finalul lui 2011 este de 3,4%, în condiţiile unei ţinte de 3%, plus sau minus un punct procentual.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite