Ialomiţianu: Ţările care au deja împrumut la FMI ar putea să nu contribuie la noul fond

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Gheorghe Ialomiţianu, ministrul Finanţelor, a declarat în urmă cu câteva minute că România ar putea să nu plătească pentru salvarea statelor europene cu probleme. „Există o discuţie privind ţările care au pachete financiare cu UE şi cu FMI“, a declarat acesta.

Ministrul Finanţelor a spus că încă se discută despre participarea statelor care au deja acorduri financiare cu UE şi FMI la noul fond de urgenţă în valoare de 200 de miliarde de euro, la care România s-a angajat să contribuie.

Potrivit agenţiilor de ştiri Reuters şi Bloomberg, cele şase state din afara zonei euro - România, Bulgaria, Danemarca, Letonia, Lituania şi Polonia -  care vor adera la noul tratat european vor trebuie să contribuie cu 50 de miliarde de euro.

Deocamdată, se pare că liderii europeni s-au întors la masa negocierile. Din primele informaţii reseie că încă alte trei state din afara uniunii monetare vor adera la pact – Suedia, Cehia, Ungaria, şi singura care va rămâne în afara tratatului este Marea Britanie.

Boc: România nu va contribui la fondul de urgenţă din cadrul FMI

Premierul Emil Boca declarat că România nu va fi obligată să contribuie la capitalizarea FMI pentru că se află printre ţările ce au acord cu instituţia financiară, precizând că îşi susţine afirmaţia pe datele actuale, dar că trebuie aşteptate concluzia liderilor UE.

"Din datele pe care le am la acest moment, concluzia este că ţările care sunt într-un acord cu FMI nu contribuie la acest fond suplimentar, dar vom aştepta concluziile UE pentru a vedea dacă se menţine acest punct de vedere", a spus Boc, la postul public de radio.

Valentin Lazea, economistul-şef al Băncii Naţionale a României, îi contrazice pe amândoi şi spune că trebuie să ne dezicem de ideea că putem profita fără să plătim.

"Faptul că şi România va contribui cu o câtime mică este un preţ care trebuie plătit pentru că, de acum încolo, beneficiile vin la pachet şi cu preţurile. Nu se poate să ai mese gratuite. Vrei să ai beneficii, trebuie să plăteşti în contrapartidă", a declarat Lazea astăzi.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite