Boc: România nu va contribui la capitalizarea FMI

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Emil Boc
Emil Boc

România nu va fi obligată să contribuie la capitalizarea FMI pentru că se află printre ţările ce au acord cu instituţia financiară, a declarat premierul Emil Boc, precizând că îşi susţine afirmaţia pe datele actuale, dar că trebuie aşteptate concluzia liderilor UE.

"Din datele pe care le am la acest moment, concluzia este că ţările care sunt într-un acord cu FMI nu contribuie la acest fpond suplimentar, dar vom aştepta concluziile UE pentru a vedea dacă se menţine acest punct de vedere", a spus Boc, la postul public de radio.

Printre măsurile convenite ieri-seară, la summit-ul UE de la Bruxelles, se numără suplimentarea resurselor financiare ale FMI cu 200 de miliarde de euro de către statele UE, prin împrumuturi bilaterale. Statele din zona euro ar urma să contribuie cu 150 de miliarde de euro, iar băncile centrale ale ţărilor din afara zonei euro ar trebui să vină cu alte 50 de miliarde de euro.

Pe de altă parte, Boc a declarat că România susţine regula unui deficit bugetar de maxim 3% din PIB şi a unei datorii publice de cel mult 60%, cu impunerea mecanismelor de conformare şi sancţiuni pentru nerespectarea acestor limite, considerând, potrivit Mediafax, că problemele actuale ale UE au fost generate de politicieni populişti.
El a arătat, la postul public de radio, că în lipsa unei unanimităţi a celor 27 state membre UE pentru amendarea rapidă a Protocolului 12 al Tratatului UE, procedură care nu ar mai fi necesitat acordul parlamentelor, următoarea soluţie care se conturează este un acord interguvernamental al statelor din zona euro, la care să poată participa voluntar şi ţări din zona non-euro, acord care să fie ratificat până în primăvara anului viitor. Acest acord va impune regula unui deficit maxim 3% din PIB şi a unei datorii publice de cel mult 60%, cu mecanisme automate de conformare şi sancţionare.
Premierul a explicat că în joc este soarta monedei euro, care reprezintă simbolul Uniunii Europene, iar colapsul acestei monede ar duce şi la colapsul Uniunii ca întreg.
"Nimeni nu îşi doreşte acest lucru, deoarece consecinţele nu pot fi măsurate şi prevăzute", a spus Boc.
El a apreciat că liderii UE au voinţa politică de a salva moneda euro şi, implicit, de a asigura continuitatea Uniunii Europene, dar că soluţiile sunt diferite, şi că România îşi menţine ţinta de aderare la zona euro în 2015.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite