Hidrosind acuză că administratorul a angajat un nou director: “Parcă suntem numai tâmpiţi în Hidroelectrica. Chiar era nevoie de un specialist din afară?”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sindicaliştii din Hidrosind acuză, într-un comunicat de presă remis luni, că nu este exclusă posibilitatea ca Hidroelectrica să intre în faliment. De asemenea, ei acuză o campanie de discreditare a societăţii, în timp ce s-a adus un director nou din afara companiei.

Ei spun că statul ar putea să nu deţină control în Adunarea Creditorilor din data de 29.08.2012, o consecinţă posibilă fiind derapajul Hidroelectrica spre faliment şi nu spre ieşirea rapidă din insolvenţă.

CITESTE MAI MULT: Istoria jafului de la Hidroelectrica

"Continuă astfel campania de discreditare a Hidroelectrica (despre care am atenţionat repetat) şi a salariaţilor săi, menită să acopere câteva realităţi deranjante precum probabilitatea mare ca statul să nu deţină control în Adunarea Creditorilor din data de 29.08.2012, o consecinţă posibilă fiind derapajul Hidroelectrica spre faliment şi nu spre ieşirea rapidă din insolvenţă", se arată în comunicat.

Cheltuieli cu salariile

Hidrosind a comentat şi problema salariilor din companie, prezentată drept una din cauzele insolvenţei. Sindicaliştii spun că este prezentat cazul singular al unei anumite persoane, caz care apare doar o dată pe an, în care se cumulează toate drepturile din luna curentă cu drepturi plătite în avans pentru tot concediul de odihnă, iar suma totală reprezintă, de fapt, venitul total supus impozitării şi celorlalte contribuţii, nu banii încasaţi efectiv de salariat.

Potrivit documentului sindicatului, în prezentarea Raportului administratorului din data de 17.08.2012 în mod special au fost folosite elemente menite să distorsioneze puternic realitatea, precum, cifre referitoare la drepturile salariaţilor.

Ei susţin că drepturile salariaţilor Hidroelectrica sunt legale, la fel şi CCM şi actele adiţionale la acesta. Aceste drepturi le au toţi salariaţii din ramura energie, petrol şi gaze având la bază Contractul Colectiv de Muncă pe ramura respectivă.

"În timp ce ni se spune că avem excedent de personal TESA, administratorul judiciar a angajat acum două săptămâni o persoană din Ministerul Economiei, cu un modest salariu de baza de 8.494 lei. Funcţia: consilier de specialitate, cu delegare de competenţă pentru o funcţie de director, cu sporurile aferente. Nu avem nimic cu o persoana pe care încă nu o cunoaştem, dar parca nu sunt numai tâmpiţi în Hidroelectrica; chiar era nevoie de încă un specialist din afară?", se arată în comunicat.

CITESTE AICI Cea mai bună meserie: șofer la Hidroelectrica. Deși conduc doar o mașină, câștigă aproape dublu față de Președintele țării

Hidrosind arată că deşi în raportul administratorului judiciar sunt prezentate opt cauze ale intrării Hidroelectrica în insolvenţă, "lansarea" acestui raport a fost prilejul perfect pentru a-i aşeza pe salariaţii societăţii, cu ale lor salarii "exagerate", la loc de cinste lângă păguboasele contracte încheiate politic cu celebrii băieţi deştepţi.

"Continuă astfel campania de discreditare a Hidroelectrica (despre care am atenţionat repetat) şi a salariaţilor săi, menită să acopere câteva realităţi deranjante precum probabilitatea mare ca statul să nu deţină control în Adunarea Creditorilor din data de 29.08.2012, o consecinţă posibilă fiind derapajul Hidroelectrica spre faliment şi nu spre ieşirea rapidă din insolvenţă, contradicţiile majore, de neconceput, între administratorul judiciar şi factorii politici privind momentul ieşirii din insolvenţă, presiunea FMI pentru introducerea managementului privat şi listarea la bursă, necesitatea evidentă a rearanjării coşului reglementat, mai drastic şi mai rapid decât se anticipa (dar cum să faci asta în prag de alegeri?), necesitatea, la fel de evidentă, a renunţării la o serie de investiţii, cu consecinţe directe asupra locurilor de muncă", scrie în comunicatul federaţiei sindicale.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite