Istoria jafului de la Hidroelectrica

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Contractele cu „băieţii deştepţi“ şi seceta sunt principalele motive pentru care producătorul de energie a intrat în insolvenţă.

Hidroelectrica, cea mai importantă companie deţinută de stat, a intrat în insolvenţă în luna iunie a acestui an din cauza vânzărilor de energie către „băieţii deştepţi", dar şi a altor factori importanţi, potrivit raportului administratorului judiciar al companiei, Euro Insol.

„Probabil mulţi se aşteptau ca acordurile cu aşa zişii «băieţi deştepţi» să fie cauzele exclusive ale insolvenţei. Îmi pare rău să-i dezamăgesc, mai sunt alte opt cauze", a declarat într-o conferinţă de presă Remus Borza, şeful Euro Insol.

Prejudicii mari aduse de „băieţii deştepţi"

În opinia administratorului judiciar, pe lângă contractele directe, insolvenţa Hidroelectrica a mai fost cauzată de achiziţiile de energie de la terţi, vânzările de pe piaţa reglementată, costurile cu apa uzinată, seceta, contractul colectiv de muncă, investiţiile neperformante şi managementul deficitar.

Remus Borza a spus că cele mai mari prejudicii aduse companiei Hidroelectrica au fost în valoare de 1,1 miliarde euro, şi au avut loc în perioada 2006-2012 în urma vânzării de energie prin contracte directe, din care peste jumătate s-au înregistrat din 2009 până în prezent. „Era contractelor bilaterale s-a încheiat", a subliniat şeful Euro Insol.

Hidroelectrica a mai înregistrat pierderi importante, în valoare de 137 de milioane de euro, pe fondul achiziţiei de energie electrică scumpă de la alţi producători.
Un alt factor care a dus la declinul companiei de stat a fost reprezentat de vânzările pe piaţa reglementată. Mai mult, salariul mediu pe angajat în Hidroelectrica este de 1.643 de euro, iar angajaţii companiei beneficiază de 70 de tipuri de indemnizaţii, prime jubiliare şi alte beneficii, care acoperă 59% din totalul veniturilor. „Contractul colectiv de muncă în Hidroelectrica, încheiat în 2005 şi care expiră în 2014, are multe anomalii", a mai spus Remus Borza. 

1,1 miliarde de euro reprezintă pierderile aduse companiei Hidroelectrica de contractele cu „băieţii deştepţi“.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite