Hidroelectrica va livra mai puţină energie pe piaţa reglementată. Cu cât va creşte preţul pentru firme

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) "a promis" că de la 1 septembrie va reduce treptat cantitatea de energie pe care Hidroelectrica este obligată să o livreze pe piaţa reglementată.

CITEŞTE MAI MULT:

Remus Borza: Hidroelectrica va câştiga în 2013 până la 80 de milioane de euro în plus numai din actualizarea preţului către Alro

Alro a acceptat să plătească cu 70% mai mult pentru electricitatea cumpărată de la Hidroelectrica

"ANRE ne-a promis că va reduce din 1 septembrie cu 1 TWh cota de electricitate pe care Hidroelectrica o livrează pe piaţa reglementată. Preţul va creşte cu 20%, dar nu pentru populaţie. (...) ANRE a favorizat distribuitorii şi transportatorul de energie în ultimii ani, în detrimentul producătorilor. O politică nesăbuită", a declarat luni Remus Borza, reprezentantul firmei Euro Insol, administratorul judiciar al Hidroelectrica, într-o conferinţă de presă.

El a adăugat că ANRE obligă Hidroelectrica să livreze o cantitatea mare de energie pe piaţa reglementată, unde preţurile sunt stabilite de ANRE, dar în condiţiile secetei şi a declarării situaţiei de forţă majoră, compania a ajuns la o producţie extrem de redusă.
Potrivit lui Borza, costul de producţie a energiei estimat pentru acest an era de 125 lei pe MWh, dar din cauza secetei a urcat la 138 lei pe MWh. Totodată, ANRE obligă compania să vândă energie pe piaţa reglementată la 71 lei pe MWh.

"Hidroelectrica trebuie să dea 5,5 TWh de electricitate pe piaţa reglementată, unde susţinem industrii parazitare, la preţul de 71 lei pe MWh. (...) Distribuitorii de energie au profituri prea mari, la fel şi transportatorul de energie Transelectrica. Industriile parazitare mănâncă 8 TWh de energie la preţul plătit de populaţie", a continuat şeful Euro Insol.

Borza a adăugat că prin denunţarea a şase contracte bilaterale, compania a câştigat o cantitate de 7,5 TWh de electricitate, echivalentă cu peste jumătate din producţia estimată pe acest an. Cu toate acestea, în acest an Hidroelectrica va înregistra o producţie de 13 TWh, un minim istoric, din cauza secetei. El a reamintit că anul trecut Hidroelectrica a fost forţată să cumpere energie pentru a onora contractele.

Orice atac al băncilor asupra companiei este un atac asupra statului

Pe de altă parte, băncile au câştigat "sute de milioane de euro" din finanţarea Hidroelectrica, iar orice atac al instituţiilor de credit la adresa companiei este privit ca un atac asupra statului român, a declarat Remus Borza.

"Orice atac al băncilor la adresa Hidroelectrica este atac asupra statului român. Băncile au câştigat sute de milioane de euro din relaţia cu Hidroelectrica şi le asigur că şi de acum vor câştiga la fel de mult. (...) În fiecare joi ne vedem cu băncile, au început să fie mai rezonabile. La început ne ameninţau cu ruperea contractelor, acum în insolvenţă este imposibil", a afirmat Borza.

În momentul intrării Hidroelectrica aintrat în insolvenţă, în luna mai, mai mulţi bancheri au criticat în termeni duri decizia Guvernului, afirmând că în urma acestei hotărâri băncile care au creditat Hidrolectrica vor fi nevoite să constituie provizioane, iar investitorii străini vor privi cu neîncredere România.

Borza a adăugat că în urmă cu două săptămâni banca elveţiană UBS a decis să denunţe unilateral un contract de credit cu Hidroelectrica, credit garantat de stat, iar pentru a nu se pune problema executării scrisorii de garanţie, Hidroelectrica a plătit din fonduri proprii o rată de patru milioane de franci elveţieni.

Potrivit lui Borza, prin denunţarea a şase dintre contractele directe de vânzare a energiei de către Hidroelectrica, băncile "au fost văduvite de nişte garanţii".

"Aceste contracte erau necesare băncilor, le dădeau un anumit confort. Indicatorii economici ai Hidroelectrica nu sunt deloc bancabili, nici anul trecut nu au fost. (...) Compania este puţin tentantă pentru bănci", a afirmat Borza.

CITEŞTE MAI MULT:

Euro Insol: Ieşirea Hidroelectrica din insolvenţă nu este posibilă încă. Am putea să avem creanţe pasive de 6-7-8 miliarde lei

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite