Guvernul măreşte din nou presiunea fiscală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aproape toate sursele de venit vor fi taxate, iar baza de impozitare va creşte semnificativ. Modificarea Codului fiscal vine cu impozite şi taxe noi, dar şi cu eliminarea unor facilităţi, care vor greva în special veniturile persoanelor fizice.

Casele deţinute în plus faţă de cea de domiciliu, tichetele de masă, creşă sau cadou, ca şi câştigurile obţinute la jocurile de noroc, veniturile realizate pe pieţele financiare (tranzacţii bursiere sau dobânzi bancare) şi cele din drepturile de proprietate intelectuală vor fi impozitate din 2010.

Mai citeşte şi:

Băsescu explică măsurile de austeritate

Aşa reiese dintr-un proiect de ordonanţă prin care Guvernul va schimba Codul fiscal, aflat acum în curs de adoptare.

Impozit de 200% pe a treia casă

Una dintre cele mai „îndrăzneţe" prevederi ale viitoarei ordonanţe este impozitarea caselor pe care proprietarii nici nu le locuiesc, nici nu le închiriază.

Astfel, taxele vor creşte suplimentar faţă de actualele impuneri cu 30% pentru prima clădire în afara celei de domiciliu, cu 100% pentru a doua clădire şi cu 200% pentru a treia şi următoarele în afara domiciliului.

„Contribuabilii care au achitat impozitul pe clădiri până la data de 31 martie 2010 şi au beneficiat de bonificaţia acordată în temeiul Codului fiscal vor datora diferenţa de impozit pe clădiri", precizează viitorul act normativ.

Per ansamblu, din această majorare a presiunii fiscale, Guvernul estimează că va obţine în al doilea semestru din 2010 venituri bugetare de 855 de milioane de lei.

Încasările pentru anul viitor din această sursă sunt prognozate la 1,76 miliarde de lei, apoi la 1,65 miliarde de lei în 2012 şi, în fine, la 1,3 miliarde de lei în 2013.

Cota unică loveşte şi la Bursă

Alte venituri totale de 1,56 miliarde de lei sunt prognozate din impozitarea dobânzilor la depozitele la vedere/conturi curente şi la termen, cu 217 milioane de lei încasate în 2010.

Prin aplicarea cotei unice şi la câştigurile din tranzacţiile pe piaţa de capital, Guvernul anticipează venituri totale de aproape 1,1 miliarde lei, din care 145 milioane de lei în 2010. De asemenea, prin impozitarea tichetelor cadou sunt aşteptate venituri totale de 236 de milioane de lei, din care 45 milioane de lei în 2010.

În tabelul alăturat sunt extrase principalele măsuri introduse odată cu modificarea Codului fiscal şi estimarea veniturilor bugetare care ar putea fi realizate din aceste surse.

Bani din salariile programatorilor de calculator

Proiectul prevede şi impozitarea veniturilor din salarii ca urmare a activităţii de creare a unor programe pentru calculator, cu o estimare a veniturilor totale de 228,4 milioane de lei, din care 30 de milioane de lei în 2010.

Cele mai mari venituri suplimentare, în sumă totală de 2,2 miliarde de lei, sunt estimate să fie încasate din impozitarea tichetelor de masă.

image
Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite