Guvernul anunţă un an de austeritate bugetară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lipsa tichetelor cadou, a celor de masă şi de vacanţă, a majorărilor salariale, dar şi nesiguranţa locului de muncă îi aşteaptă pe angajaţii la stat în 2010. Executivul trebuie să reducă, anul viitor, cheltuielile publice cu peste trei miliarde de euro. Surse oficiale din Finanţe dau ca iminentă disponibilizarea a 130.000 de bugetari.

Obişnuitele stimulente salariale din sistemul public vor dispărea de anul viitor, potrivit proiectului de buget pe 2010. Guvernul va interzice tuturor instituţiilor din administraţia centrală şi locală să mai acorde angajaţilor tichete de masă, după ce, în 2009, Executivul a decis ca entităţile publice finanţate integral din venituri proprii să fie exceptate de la această regulă. Acelaşi lucru se va întâmpla şi cu tichetele cadou şi cu cele de vacanţă.

Eliminarea tichetelor, măsură eficientă

Unii reprezentanţi sindicali spun că măsura este firească. „Aceste stimulente nu ar trebui acordate deloc, fiindcă sunt mijloc de evaziune fiscală", a declarat, pentru „Adevărul", Vasile Marica, preşedintele Federaţiei Sindicale Sed Lex.

Mai citiţi şi:

Târgu-Jiu: A rămas fără mâncare de sărbători pentru că nu a putut sa doneze sânge

Hipermarketurile zac fără clienţi

Revelion de austeritate în piaţeta din centrul oraşului

Cheltuielile de personal din companiile de stat - a căror pondere se ridică la aproximativ 90% din bugetul unei întreprinderi publice - nu vor putea depăşi în 2010 nivelul din anul precedent dacă operatorul nu a înregistrat profit. Concret, salariile din aceste instituţii se vor indexa raportat la inflaţie doar dacă întreprinderea a înregistrat profit în anul fiscal anterior.

„Pentru anul 2010, la operatorii economici cu capital de stat sau local şi filialele acestora care, în 2009, au înregistrat profit, nivelul cheltuielilor cu personalul nu va depăşi nivelul anului precedent, actualizat cu indicele de inflaţie", se arată în proiectul bugetului de stat pe anul viitor, citat de Mediafax. În privinţa companiilor care au înregistrat pierderi, cheltuielile cu personalul nu vor depăşi nivelul anului anterior.

Judecătorii mai au de aşteptat

Tot în proiectul de buget se arată că angajaţii instituţiilor publice care au cerut în instanţă acordarea unor drepturi salariale şi au obţinut câştig de cauză cu titlu executoriu vor primi banii revendicaţi, dar numai începând cu 1 iulie 2010. Este vorba, în principal, despre sporurile salariale revendicate de personalul din justiţie şi din administraţia penitenciarelor.

Deşi autorităţile se feresc să anunţe oficial cifra disponibilizărilor în 2010, reprezentanţi ai Ministerului de Finanţe spun că reducerea cheltuielilor cu personalul bugetar - prevăzută în proiectul de buget - corespunde cu eliminarea a 130.000 de posturi din sistemul public. Este vorba despre o tăiere a acestor cheltuieli cu 2,5% din PIB, echivalentul a trei miliarde de euro. Principalii vizaţi sunt angajaţii din administraţia publică locală şi, într-o mai mică pondere, cea centrală.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite