Încă o bancă pleacă din România! Volksbank vrea să vândă operaţiunile de pe piaţa autohtonă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Divizia din România a grupului Volksbank va fi transferată într-o nouă divizie a grupului austriac, formată din afacerile non-core (care nu sunt prioritare), alături de Volksbank Leasing International şi Volksbank Malta, active pe care va încerca să le vândă în funcţie de condiţiile din pieţe.

Acţionarii grupului bancar austriac Volksbank au aprobat, în întrunirea de astăzi a Consiliului de Supraveghere, reorganizarea internă a diviziilor grupului. Astfel,  personalul va fi redus, până la sfârşitul anului 2013, cu 20%, afectând aproximativ 250 de angajaţi, se arată într-un comunicat al băncii.

„Am inclus într-o divizie separată unităţile de business care nu vor mai face parte din operaţiunile de bază ale grupului. Astfel, vom avea mai puţine active, consolidând capitalizarea“, declară, în comunicat, Gerald Wenzel, directorul general al Volksbank AG.

UPDATE Preşedintele Volksbank: Este exclusă întreruperea activităţii în România

Volksbank România va continua să opereze pe piaţa locală, fiind exclusă orice întrerupere a activităţii, spune, Johann Lurf, preşedintele băncii, menţionând că acţionarii vor face la începutul lui 2012 o majorare de capital de peste 200 de milioane euro, care va dubla investiţiile din ultimii 2 ani.

"Volksbank Romania va continua să opereze în România, posibilitatea întreruperii activităţii fiind exclusă. De asemenea, deocamdată nu există discuţii pe tema vânzării băncii în perioada imediat urmatoare", a declarat Lurf pentru agenţia de ştiri Mediafax.

"Anunţurile recente ale acţionarului majoritar, grupul Volksbank (OVAG) din Austria, prin care Volksbank România este trecută într-o divizie separată, considerată non-core, nu implică o nouă abordare a acţionarilor vis-à-vis de activităţile din România, ci o formalizare a strategiei anunţate încă din vară. Potrivit acesteia, Volksbank România va fi revitalizată şi vândută în câţiva ani, când condiţiile de pe piaţă vor fi propice", a explicat Lurf.

Ieri, grupul elen ATE Bank a anunţat că va vinde subsidiara din România.

La sfârşitul lunii noiembrie, banca centrală a Austriei a recomandat băncilor autohtone să limiteze finanţărilor subsidiarelor din estul Europei pentru a-şi economisi resursele şi pentru a-şi consolida capitalul.

Preşedintele Traian Băsescu a criticat în termeni foarte duri poziţia băncii centrale austriece. „Vă aduc aminte că aţi obţinut profituri uriaşe în România. Iar dacă astăzi vă pregătiţi cumva să lăsaţi economia României nefinanţată, o vom considera un act lipsit de fairplay", a spus atunci şeful statului.

„Vreau să cred că acest lucru nu se va întâmpla şi că nu vom fi puşi noi, cei care am aderat mai târziu, să plătim lăcomia sistemelor bancare de când făceau credite cu buletinul. Apelaţi şi acum la acele instrumente, nu la sugrumarea economiei", a adăugat Băsescu.


În septembrie, grupul bancar rus Sberbank a anunţat semnarea unui acord cu acţionarii Volksbank International pentru preluarea a 100%, mai puţin Volksbank România.

Banca Sberbank din Rusia a convenit achiziţia VBI, divizia est-europeană a băncii austriece Volksbank, pentru 585 de milioane de euro, nivelul minim al intervalului de preţ prevăzut în acordul preliminar din iulie.

Tranzacţia nu include subsidiara din România. VBI înglobează operaţiunile Volksbank din afara Austriei, din România, Cehia, Ungaria, Croaţia, Slovacia, Slovenia, Serbia, Ucraina şi Bosnia şi Herţegovina.

Divizia din România are cea mai mare pondere în activele companiei, de 4,7 miliarde de euro la sfârşitul lunii martie, fiind urmată de Cehia (2 miliarde de euro) şi Ungaria (2 miliarde de euro). Vânzarea va permite Volksbank să-şi îmbunătăţească situaţia financiară, după ce a picat în iulie testul de stres din UE, în condiţiile în care trebuie să returneze statului austriac ajutorul financiar primit în timpul crizei.

Controlul subsidiarei de pe piaţa românească a fost preluat, la 21 octombrie, de către un vehicul special, VBI Beteiligungs GmbH.





Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite