Germania trage în sus statele din Europa de Est

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Avansul economic semnificativ al Germaniei a dus la majorarea importurilor provenite din statele estice, antrenându-le şi pe acestea în creştere. Ungaria, Slovacia şi Cehia sunt doar câteva dintre ţările care beneficiază de pe urma prosperităţii statului german.

Considerat „motorul creşterii economice" din Uniunea Europeană, statul german trage în sus şi economiile est-europene. Ţările care desfăşoară activităţi comerciale cu Germania au beneficiat de pe urma majorării importurilor acestui stat.

Citiţi şi:

Miturile economice ale României
Germania apără China în „războiul valutelor"

Tendinţa s-a reflectat şi în creşterea economică înregistrată de aceste ţări în cel de-al treilea trimestru din 2010, care a depăşit estimările iniţiale ale analiştilor.

Creşteri peste aşteptări

„Ungaria, Slovacia şi Cehia au înregistrat ritmuri de creştere mai rapide decât am estimat, în timp ce economia României a suferit o contracţie mai mică faţă de cât ne aşteptam în urma tăierilor din cel de-al doilea trimestru", a declarat Neil Shearing, economist-senior la Capital Economics.

„Factorul-cheie care a determinat creşterea a fost, probabil, o revenire a exporturilor industriale bazată pe creşterea solidă constantă din Germania", a adăugat acesta, citat de Bloomberg.

Produsul Intern Brut (PIB) al Cehiei a avansat cu o rată anuală de 3%, în timp ce prognozele anunţau o creştere de numai 2,5%, iar creşterea economică a Slovaciei a fost de 3,7%.

Avansul Cehiei a fost o urmare a majorării producţiei industriale şi a comerţului, în timp ce crearea de active fixe şi sectorul serviciilor au stagnat, potrivit Biroului Naţional de Statistică. Excedentul comercial al statului s-a ridicat la 691 de milioane de dolari în septembrie, cea mai mare parte a exporturilor fiind îndreptată către Germania.

Ungaria, primul membru al Uniunii Europene care a cerut ajutor extern, accesând în 2008 un împrumut de la Fondul Monetar Internaţional şi UE, a înregistrat o creştere economică de 1,6%, cu 0,4 puncte procentuale mai mult decât anticipau specialiştii.

„Vânzările din retail au ajuns în teritoriu pozitiv. Este o îmbunătăţire enormă. Mă aştept ca avansul de la trimestru la trimestru să continue şi în intervalul octombrie-decembrie", a declarat Gergely Suppan, economist la compania Takarekbank din Budapesta.

Avansul economic al statului german se va ridica, anul acesta, la 3,7%, reprezentând cea mai rapidă creştere din ultimii 19 ani. PIB din cel de-al treilea trimestru din 2010 a înregistrat un avans de 0,7% comparativ cu intervalul mai-iulie, potrivit datelor emise săptămâna trecută de Biroul Federal de Statistică din Wiesbaden.

Cererea internă rămâne redusă

„Climatul macroeconomic a fost surprinzător de pozitiv în Europa de Est, în special în sectorul exporturilor, în timp ce cererea internă avansează lent, cu excepţia Poloniei", a declarat Lars Christensen, şeful cercetărilor pentru pieţe emergente de la Danske Bank, citat de Bloomberg.

Cererea internă creşte timid în statele est-europene, care încă îşi revin din cea mai adâncă recesiune din ultimii 20 de ani. Mai mult, tăierile bugetare şi reducerile salariale implementate de guverne în aceste ţări continuă să descurajeze consumul. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite