Evoluţia economiilor europene în primul trimestru din 2010: Germania surprinde, Spania iese din recesiune

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Produsul Intern Brut la nivelul Uniunii Europene a crescut cu 0,2% în primul trimestru al acestui an, faţă de ultimele trei luni din 2009. Economia Germaniei a crescut peste aşteptări, Franţa a dezamăgit, iar Spania şi Ungaria au ieşit din recesiune.

Statele din zona euro, puternic afectate de criza datoriilor şi de neîncrederea investitorilor, au reuşit un start destul de slab în primele trei luni ale acestui an, după cum arată datele privind evoluţia economică la nivelul spaţiului comunitar, publicate ieri de Eurostat.

Ungaria a ieşit din recesiune, România mai are de aşteptat

AFP: Împrumutul FMI a salvat România, dar nu a reformat economia

Produsul Intern Brut al ţărilor din Uniunea Europeană a crescut cu 0,2% în medie faţă de ultimul trimestru din 2009, când înregistrase un avans de doar 0,1% faţă de perioada iulie-septembrie 2009.

Lituania - cea mai mare scădere

În timp ce Germania, campionul exporturilor, câştigă de pe urma revenirii comerţului la nivel mondial, situaţia precară din zona euro determină guvernele să ia măsuri de austeritate pentru a împiedica rostogolirea fără control a crizei datoriilor, în special în Grecia, Portugalia şi Spania, notează Reuters, caracterizând contextul în care sunt publicate aceste cifre.

Potrivit datelor Eurostat, cele mai mari creşteri economice au fost raportate de Portugalia (1%), Ungaria (0,9%), Slovacia (0,8%) şi Italia (0,5%). În Germania, economia a avansat cu 0,2%, iar în Franţa şi Spania - cu 0,1%. PIB-ul a stagnat doar în Austria.

La polul opus, cea mai mare scădere economică trimestrială din Uniunea Europeană a fost înregistrată în perioada ianuarie-martie 2010 de Lituania (4,1%), în clasament urmând Estonia (2,3%), Grecia (0,8%), România (0,3%) şi Cipru (0,2%).

Economia Germaniei a fost revelaţia trimestrului, înregistrând o creştere neaşteptat de mare, chiar dacă investiţiile s-au subţiat în timpul iernii deosebit de grele, potrivit Bloomberg. În timp ce analiştii estimau o stagnare, cea mai mare economie a Europei a avansat cu 0,2%, după aceeaşi creştere şi în trimestrul patru din 2009, comparativ cu cel anterior.

Franţa - consumul stagnează

În ceea ce priveşte Franţa, potrivit datelor publicate ieri, consumul nu a crescut deloc în primul trimestru, după un avans de 0,9% cu trei luni înainte, comentează „Wall Street Journal". Ultima dată când consumul a înregistrat o creştere zero a fost în primul trimestru din 2009. Acest indicator este important pentru economia Hexagonului, bazată în special pe consum.

Spania, care înseamnă mai mult de 10% din Produsul Intern Brut din zona euro şi este cea mai mare economie dintre ţările puternic afectate de creditarea excesivă dinainte de criza economică, a raportat o creştere de 0,1%, ieşind, în sfârşit, din recesiune, după aproape doi ani de scăderi.

image
Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite