Germania refuză să ajute Opel

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Germania susţine că General Motors are suficiente fonduri pentru salvarea Opel, divizia sa europeană. General Motors a solicitat aproximativ 1,1 miliarde de euro de la statul german pentru demararea unui plan de redresare a Opel, în cuantum de 3,7 miliarde de euro.

Guvernul de la Berlin declină cererea de împrumut pentru General Motors (GM) la scurt timp după ce Rainer Bruederle, ministrul de finanţe din Germania, a anunţat un plan drastic de reducere a cheltuielilor bugetare şi a deficitului, potrivit Bloomberg.

Munca scurtă, reţeta Germaniei în vreme de criză

El spune că GM are suficiente fonduri pentru a-şi finanţa proiectul de redresare a diviziei europene Opel, având lichidităţi de aproape 10 miliarde de euro, datorită rezultatelor bune obţinute în primul semestru din an. General Motors a revenit pe profit în primele trei luni din 2010, la 865 de milioane de dolari, după trei ani de pierderi consecutive. Opel este singura divizie a companiei care a înregistrat pierderi.

Cu toate că autorităţile de la Berlin au refuzat, oficial, acordarea unui eventual împrumut pentru General Motors, cancelarul Germaniei, Angela Merkel, citată de Associated Press, afirmă că „încă nu s-a spus ultimul cuvânt privitor la viitorul Opel".

Ea se va întâlni cu guvernatorii statelor pe teritoriul cărora se află fabrici Opel pentru a discuta situaţia companiei.Directorul Opel, Nick Reilly, spune că se aşteaptă ca divizia europeană a GM să primească între 25% şi 50% din suma de 1,1 miliarde de euro de la cele patru state europene pe teritoriul cărora se află fabrici General Motors.

Opel menţine planul de restructurare

În martie, Marea Britanie a anunţat că va acorda 270 de milioane de lire sterline (adică 390 de milioane de euro) în garanţii pentru împrumuturi pentru GM. Şeful Opel se aşteaptă ca Spania să ofere o sumă similară, adăugând că Polonia şi Austria ar putea de asemenea acorda împrumuturi companiei americane. „Vom respecta planul de restructurare anunţat pentru Opel şi vom încerca să obţinem mai mulţi bani de la General Motors sau să ne gândim la emiterea de obligaţiuni. În final, vom mai avea nevoie de 400 de milioane de euro", adaugă Reilly, citat de Financial Times.

La începutul anului, General Motors a solicitat ajutor de la guvernele europene pentru diviziile Opel şi Vauxhall şi a prezentat un plan de restructurare, ce prevedea concedierea a 8.000 din cei 48.000 de angajaţi din Europa.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite