Fondurile de investiţii ocolesc firmele româneşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Chiar dacă au la dispoziţie 500 de milioane de euro pentru România, administratorii fondurilor ezită să investească în companiile locale aflate în reorganizare. Schimbările legislative frecvente şi mediul economic imprevizibil se numără printre obstacolele care îi descurajează pe eventualii investitori să vină în România.

Ar vrea să investească în companiile româneşti, dar acestea nu sunt performante şi intră rând pe rând în proces de reorganizare. Aceasta este opinia reprezentanţilor fondurilor de investiţii care au pregătite două miliarde de euro pentru achiziţii în Estul Europei.

Mai citiţi şi:

Zona Metropolitană Braşov este zonă pilot pentru România în utilizarea Fondurilor de Dezvoltare Urbană

BNR: Şase bănci şi-au majorat capitalul în primul trimestru

„Pentru România sunt disponibili 500 de milioane de euro, adică un sfert din suma totală", a declarat Cristian Nacu, partener la fondul de investiţii Enterprise Investors, în cadrul unei conferinţe pe tema pieţei de fuziuni şi achiziţii. Fondul de investiţii polonez a încheiat, în 2009, cea mai mare tranzacţie din retail - achiziţia lanţului de magazine Profi, cu 66 de milioane de euro.

Fuziuni şi achiziţii, abia la anul

Marian Dinu, managing partner în cadrul DLA Piper, spune că, deşi la începutul anului existau speranţe pentru o eventuală revenire a pieţei de fuziuni şi achiziţii, realitatea a demonstrat contrariul.

„Asistăm la insolvenţe răsunătoare, de exemplu Boom TV sau lanţul Diverta", spune Dinu. Iar fondurile de investiţii nu sunt interesate de companiile aflate în dificultate. „Nu avem un exemplu al unei reogarnizări reuşite, suntem interesaţi de companii care pot avea o creştere a cifrei de afaceri de 20%-30%", adaugă Nacu.

Retailul şi telecomul, principalele ţinte

Nici băncile nu au vrut să forţeze eventuale preluări şi restructurări ale firmelor debitoare. „A fost o singură încercare la Flamingo şi s-a dovedit că s-a dat greş", spune partenerul Enterprise Investors.

Mai mult, Cornelia Bumbăcea, partener la Ernst&Young, crede că măsurile de austeritate îi descurajează pe investitori, iar piaţa de fuziuni şi achiziţii va stagna anul acesta (piaţa de profil era estimată, anul trecut, în jurul valorii de un miliard de euro, de către companiile din piaţă).

„Sunt discuţii începute anul trecut, dar contracte sunt semnate abia acum. Lipsa de finanţare a mărit diferenţa între tranzacţiile anunţate şi cele concretizate", arată Bumbăcea. Retailul şi telecomul încă sunt interesante pentru investitori, potrivit analistului Ernst&Young, care menţionează că firme din Asia şi China ţintesc piaţa telecom autohtonă.

În ceea ce priveşte piaţa de servicii medicale, care a atras câteva investiţii semnificative în ultimele luni (de exemplu, fondul de investiţii Advent a preluat 80% din Centrul Medical Unirea în februarie), Nacu spune că fondul Enterprise Investors încă nu a găsit o ţintă concretă, pentru că sunt multe clinici mici, dar este un segment pe care îl ia în considerare.

Privatizările statului, o soluţie

O metodă pentru deblocarea pieţei de fuziuni şi achiziţii sunt privatizările. „Dacă firmele private nu performează, fondurile pot investi în companii de stat, ca Tarom. Avem un exemplu de succes - Renault, care a investit în Uzina Dacia", arată Roland Teufel, partener Ensight.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite