BNR: Şase bănci şi-au majorat capitalul în primul trimestru

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şase bănci comerciale şi-au majorat capitalul în primul trimestru al acestui an, a declarat astăzi Nicolae Cinteză, directorul Direcţiei de Supraveghere din cadrul Băncii Naţionale a României.

Capitalul de rang I al băncilor comerciale a urcat în primul trimestru de la 21,6 miliarde de lei la 23,6 miliarde lei, din care 800 de milioane lei reprezintă majorări de capital efectuate de şase instituţii de credit. Majorările fost operate de Volksbank, Alpha Bank, MKB Romexterra, CR Firenze, Millennium Bank şi Emporiki.

Cinteză a menţionat că la finele anului trecut o bancă comercială prezenta riscuri importante din punct de vedere prudenţial, în condiţiile în care efectul de pârghie (capitaluri de rang I/active) se situa la 3,83%, sub pragul convenit de 4%.

El a arătat că acest indicator, denumit "efectul de pârghie", este important pentru o analiză a adecvării capitalului în funcţie de volumul total al activelor şi nu doar al riscului asociat acestora.

"Dacă pragul impus pentru efectul de pârghie ar fi fost la 5%, atunci cinci bănci s-ar fi aflat în această situaţie. S-a solicitat o suplimentare a capitalului, iar acum toate băncile sunt într-o situaţie confortabilă", a declarat Cinteză.

În ceea ce priveşte indicatorul de solvabilitate, acesta se situa la finele lunii martie la 14,73%, peste nivelul de 8% admis la nivel european şi peste cel de 10% impus de Banca Naţională a României în condiţiile economice actuale.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite