Fondurile mutuale americane contină să se retragă din zona euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fondurile de investiţii monetare din Statele Unite continuă să îşi reducă agresiv expunerea pe sectorul bancar din zona euro. La finele lunii decembrie, din totalul de 644 de miliarde de dolari, reprezentând valoarea activelor totale deţinute de respectivele fonduri americane, doar 10% era plasată în instituţii financiare europene, cu 16% mai puţin decât la finele lunii anterioare.

Fondurile mutuale monetare americane (MMF – Money Market Funds, fonduri mutuale de investiţii care fac plasamente în instrumente foarte lichide şi pe termene scurte) continuă să îşi reducă expunerea pe zona euro. La finele lunii decembrie, doar 10% din cele 644 de miliarde de dolari cât au acestea în administrare, erau plasate în instituţii financiar-bancare din zona euro; cu 16% mai puţin decât la finele lunii noiembrie, noteaza portalul de informatii financiare Wealth Adviser.

Citeste aici despre acordul marilor banci de a oferi lichidităţi suplimentare în dolari

Potrivit unor statistici realizate de agenţia de rating financiar Fitch pentru luna decembrie, pe lista celor mai mari 15 expuneri ale fondurilor americane se mai aflau doar două bănci europene, de trei ori mai puţine decât la finele lunii noiembrie, când între cele 15 cele mai mari expuneri pe care fondurile americane le aveau, se aflau nu mai puţin de şase instituţii bancare din zona euro.
Fondurile mutuale monetare americane şi-au redus astfel expunerile riscante din Europa. Şi-au păstrat însă expunerea pe instrumente financiare americane riscante, cum ar fi spre exemplu titlurile emise de agenţii guvernamentale precum Ginnie Mae, Fannie Mae, Freddie Mac sau Federal Home Loan, garantate cu credite ipotecare.

Citeste aici despre dezbaterile de la Davos asupra viitorului economiei

„Expunerea fondurilor monetare americane pe europa evoluează diferenţiat; este în scădere pe sectorul bancar din zona euro, dar se menţine la un nivel relativ constant în cazul băncilor din afara zonei euro, instituţii pe care, fondurile americane au o expunere de aproximativ 22% din activele lor totale”, a spus Robert Grossman, managing director la Fitch.

Resursele financiare retrase de pe piaţa europeană şi-au găsit alte destinaţii. Fondurile monetare americane s-au orientat către Australia, Canadia şi Japonia. Expunere acestora pe aceste zone a crescut semnificativ, până la nivelul de 30% din totalul activelor fondurilor, faţă de 20%, cât era spre exemplu, în luna mai a anului 2011.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite