Marile bănci ale lumii au căzut de acord să ofere lichidităţi suplimentare în dolari

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Banca Centrală Europeană a anunţat joi că a ajuns la o înţelegere cu Banca Naţională a Elveţiei, Banca Japoniei, Rezerva Federală a SUA (Fed) şi Banca Angliei pentru a oferi lichidităţi suplimentare în dolari, pe lângă licitaţiile săptămânale anunţate anul trecut.

Lichidităţile vor fi puse la dispoziţia băncilor prin trei operaţiuni cu maturitate de aproximativ trei luni, care acoperă perioada de până la sfârşitul anului, se arată într-un comunicat al BCE.

Aceste operaţiuni vor fi derulate suplimentar faţă de cele săptămânale, pe perioadă de şapte zile, iniţiate la 10 mai anul trecut.

Băncile centrale vor pune la dispoziţia băncilor lichidităţi suplimentare în dolari la 12 octombrie, 9 noiembrie şi 7 decembrie.

Acestea se vor derula sub forma unor operaţiuni de recumpărare în schimbul unor garanţii eligibile şi vor fi derulate ca proceduri cu dobânzi fixe şi cu alocare totală, se arată în comunicat.

Anunţul BCE a influenţat imediat piaţa, astfel că preţul petrolului Brent a crescut joi cu peste doi dolari şi a depăşit 115 dolari pe baril.

Totodată, acţiunile europene şi euro şi-au accentuat creşterea. Indicele băncilor europene a urcat cu 6,7%. Totodată, Euro a atins un maxim al şedinţei de 1,39370 dolari pe unitate, iar ulterior s-a retras la 1,38760 dolari pe unitate, fiind cu 1% peste închiderea de miercuri.

Titlurile gigantului francez BNP Paribas au înregistrat cea mai mare creştere, de până la 20%, revenind ulterior, la 17:00 (ora României) la un avans de 13,2%. Societe Generale se afla în creştere cu 7,68%, iar Credit Agricole cu 7,88%, potrviit Mediafax.

În Italia, acţiunile Intesa au urcat cu 9,22%, iar cele ale UniCredit cu 6,28%.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite