FMI şi UE au scos Grecia din faliment cu 45 de miliarde de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După ce au exclus în nenumărate rânduri intervenţia Fondului în ajutorarea Greciei, oficialii europeni au capitulat în faţa lui Dominique Strauss-Kahn, şeful instituţiei. Statele zonei euro au reuşit să adune o sumă-record pentru salvarea statului elen de la faliment, dar tot nu e de ajuns. FMI aduce o parte semnificativă din pachet.

Grecia a reuşit să facă ceea ce niciun oficial european nu şi-ar fi imaginat înaintea izbucnirii crizei: să aducă intervenţia FMI în zona euro. Chiar şi la începutul lunii martie a acestui an - când devenea din ce în ce mai evidentă dificultatea statului elen de a se împrumuta pe pieţele internaţionale de capital - preşedintele CE, Jose Manuel Barroso, excludea intervenţia Fondului în blocul celor mai dezvoltate economii europene, considerând că UE poate rezolva singură criza din Grecia.

Mai citiţi şi:

Preţul petrolului creşte cu 60 de cenţi, influenţat şi de acordul pentru Grecia

Ajutor financiar-record pentru Grecia, de la zona euro şi FMI

Duminică, cei 16 miniştri de Finanţe din Eurogrup au convenit asupra acordării de împrumuturi bilaterale guvernului de la Atena pentru datoriile scadente în acest an, dacă Executivul nu va reuşi să împrumute suficienţi bani de pe pieţele de capital. Suma este una record: 30 de miliarde de euro. Fondurile sunt ca şi accesate de Grecia, care are un necesar de finanţare, doar pentru luna mai, de 11,5 miliarde de euro.

În total, datoria publică a statului este estimată la aproximativ 300 de mili­arde de euro. Şi, pentru a pune capac situaţiei dificile a Greciei, agenţia de rating Fitch a retrogradat, vineri, calificativul de ţară cu două trepte, de la BBB+ la BBB-, cu perspectivă negativă. În aceste condiţii, ajutorul financiar exclusiv al zonei euro devine insuficient, iar intervenţia FMI, inevitabilă.

Astfel că instituţia cu sediul la Washington, condusă de europeanul Dominique Strauss-Kahn, va contribui cu alte 15 miliarde de euro la pachetul de împrumut. Dincolo de „reuşita" Greciei de a face rapid rost de bani, la costuri mult mai reduse decât prin împrumuturile tradiţionale, respectiv 5%, rămâne poziţia delicată în care este plasată zona euro.

Reputaţia euro, în pericol

Oficialii UE sunt îngroziţi la gândul de a apela la FMI pentru a scoate statul elen din faliment. „Să apelezi la Fond pentru ajutor ar însemna o umilinţă pentru Europa, mai ales pentru greci. Se riscă reputaţia euro", relata, în luna februarie, publicaţia „The Economist". Potrivit preşedintelui Eurogrup, Jean-Claude Juncker, programul de salvare a Greciei nu subminează moneda unică europeană.

Cu toate acestea, Germania doreşte să consulte Camera inferioară a Parlamentului (Bundestag) cu privire la ajutorarea Greciei, în timp ce ministrul de Finanţe elen este convins că nu va avea nevoie de ajutorul extern.

Incertitudinea pe euro persistă

Moneda unică europeană a atins, ieri, maximul ultimei luni în raport cu dolarul, după ce miniştrii de Finanţe din Eurogrup au anunţat pachetul de „salvare" pentru Grecia. Aprecierea euro a fost însă, ulterior, temperată de comentariile rezervate ale Germaniei, cu privire la consultarea Bundestag.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite