Ajutor financiar-record pentru Grecia, de la zona euro şi FMI

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Statele din zona euro au convenit ieri, de principiu, să acorde un împrumut de 30 de miliarde de euro Greciei, într-un pachet financiar mult mai amplu, la care ar urma să participe şi FMI. Astfel, suma finală ar urma să ajungă la 45 de miliarde de euro.

Banii vor fi acordaţi Greciei doar în situaţia în care statului elen îi va fi imposibil să împrumute suficienţi bani de pe pieţele internaţionale de capital. Iar acest lucru este mai mult decât probabil, în condiţiile în care Grecia are datorii scadente de peste 11 miliarde de euro doar pentru sfârşitul lunii mai. În total, datoriile ţării sunt estimate la 300 de miliarde de euro.

Marţi, Grecia vrea să împrumute 1,2 miliarde de euro, printr-o licitaţie de titluri de stat. Dobânda la care se va împrumuta guvernul de la Atena, deşi necunoscută, va fi la un nivel ridicat în situaţia în care agenţia de rating Fitch a coborât, vineri, ratingul de ţară cu două trepte, de la BBB+ la BBB-, cu perspectivă negativă.

Astfel, costurile împrumutului acordat de zona euro vor fi mult mai reduse, fiindcă cele care vor contracta împrumutul vor fi statele blocului euro. În acelaşi timp, este de aşteptat ca banii de la FMI să poarte, la rândul lor, o dobândă mai mică decât creditul zonei euro.

O decizie finală în privinţa ajutorului financiar acordat Greciei va fi luată în perioada următoare. „Scadenţa împrumutului va fi decisă la o dată ulterioară, în funcţie de evoluţia situaţiei financiare a Greciei", a declarat, duminică, premierul luxemburghez Jean-Claude Juncker.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite