FMI: Guvernul se mişcă prea lent

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O misiune a FMI va ajunge mâine la Bucureşti. Experţii vor analiza inclusiv influenţele crizei din Grecia asupra României. Ritmul consolidării fiscale trebuie accelerat, pentru ca deficitul bugetar să poată fi redus, dar „Guvernul se mişcă prea lent“, arată oficialul FMI, Mihai Tănăsescu.

Potrivit reprezentantului României la FMI, Mihai Tănăsescu, evaluarea Programului Economic convenit cu autorităţile române, ce va începe miercuri, se va face ţinând cont de noi circumstanţe. „Având în vedere noile date macroeconomice, se va face o analiză a problemelor interne, împreună cu cele externe, şi mă refer aici la situaţia din Grecia. Plecând de aici, vom începe discuţii privind politicile fiscale viitoare", a declarat Tănăsescu, pentru „Adevărul".

Mai citeşte şi:

Economia lumii este încă fragilă

Întrebat dacă Fondul ar fi dispus să accepte o majorare a ţintei de deficit bugetar pentru acest an, oficialul a precizat că Guvernul trebuie să continue consolidarea fiscală dacă vrea să respecte angajamentul luat în faţa organismelor internaţionale, de a reduce deficitul bugetar în limita impusă de Tratatul de la Maastricht - 3% din Produsul Intern Brut (PIB) - până în 2012. „Faţă de anul trecut, România trebuie să se ajusteze fiscal", a adăugat oficialul. Anul trecut, deficitul bugetar a fost în ţinta stabilită cu Fondul, de 7,3% din PIB-ul estimat.

Ţintă nouă

O ajustare fiscală în acest an înseamnă un deficit mai mic decât cel de anul trecut, în niciun caz mai mare. Ceea ce înseamnă că FMI ar putea lua în calcul o nouă ţintă de deficit, peste cea fixată pentru acest an de 5,9% din PIB, dar în niciun caz mai mare decât cea de anul trecut. „S-au făcut eforturi de reducere a cheltuielilor, dar în ultima perioadă a existat un mers mai lent în acest sens. Perioada următoare trebuie dinamizată", a mai spus Tănăsescu.

Potrivit reprezentanţilor Ministerului de Finanţe, deficitul bugetar pe primul trimestru este în limita convenită cu FMI, de 8,25 miliarde de lei. Cu toate acestea, surse oficiale guvernamentale au declarat, pentru „Adevărul", că această încadrare a fost posibilă prin amânarea unor plăţi în administraţia publică, mai ales în condiţiile în care veniturile sunt în continuă scădere.

Totodată, PIB-ul pe primul trimestru a rămas în teritoriul negativ, iar autorităţile speră acum la o revigorare economică începând abia cu al treilea trimestru. FMI, la rândul său, a modificat prognoza de creştere economică pentru acest an, de la 1,3% la 0,8%. Toate aceste cifre constituie „noile date macroeconomice" amintite de Tănăsescu. Astfel că din politicile fiscale viitoare nu este exclus să facă parte şi o majorare a taxelor.

Problema Greciei

Reprezentantul României la FMI a mai spus că noua evaluare va ţine cont de o variabilă nouă, şi anume criza din Grecia. „Va fi analizată şi conjunctura regională în care ne aflăm. Vor veni experţi care vor cântări influenţele zonale aduse de criza cu care se confruntă statul elen", a subliniat Tănăsescu.

Eurostat ne dă peste cap

Potrivit biroului european de statistică, Eurostat, deficitul bugetar înregistrat de România în 2009 a fost de 8,3% din PIB după standardele ESA 95, ceea ce înseamnă 7,8% din PIB după cele româneşti. FMI monitorizează, însă, soldul cash al bugetului general consolidat.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite