Economia lumii este încă fragilă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Chiar dacă indicatorii economici îi determină pe specialişti să fie optimişti, guvernele trebuie să rămână precaute. Cele mai recente semne arată că economia globală a intrat pe un trend ascendent şi că faza cea mai critică a recesiunii a fost deja depăşită.

Previziunile Băncii Mondiale cu privire la creşterea economică globală pentru anul în curs au devenit ceva mai optimiste faţă de estimările iniţiale şi au crescut de la 2,7%, procent anunţat în luna ianuarie, la 3,1%.

Totuşi, nu toate riscurile au dispărut, iar guvernele trebuie să continue politicile demarate în direcţia revenirii la o situaţie stabilă, a arătat Robert Zoellick, preşedintele Băncii Mondiale. „Deşi înregistrăm creşteri la principalii indicatori economici, este totuşi prea curând să declarăm o victorie, iar riscul unei încetiniri a ritmului de revenire încă există", a precizat oficialul.

Acţiune comună, dar şi separată

Dintre aceste politici, cele mai importante sunt cele care vizează reducerea cheltuielilor bugetare, în cazul ţărilor care încă au probleme la acest capitol. Şi asta deoarece revenirea completă a economiei globale este influenţată de îmbunătăţirea situaţiei fiecărei economii naţionale în parte.

Despre revenirea economiei au vorbit şi cei 20 de miniştri de Finanţe şi şefi ai băncilor centrale reuniţi recent la Washington, care au anunţat că ritmul de creştere este unul mai accentuat decât cel anticipat anterior, dar că el trebuie susţinut în continuare de măsuri financiare eficiente, menite să încurajeze consumul, producţia, dar şi rezolvarea problemelor încă existente.

Şomajul, o problemă încă nerezolvată

Slăbiciunea care încă există în zona economică globală are ca surse câteva elemente, dintre care cele mai importante sunt durabilitatea şi gradul de efect al măsurilor fiscale şi rata şomajului. Mai mult, ţările dezvoltate se confruntă cu o presiune financiară gravă, iar cererea pe pieţele interne se menţine la niveluri destul de scăzute. Experţii financiari mai vorbesc şi despre necesitatea elaborării unor strategii cu efect imediat în unele sectoare economice afectate grav, precum cel al construcţiilor.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite