FMI: Guvernul român va privatiza companiile pe care voia să le includă în cei doi campioni energetici

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul român va scoate la vânzare participaţii minoritare şi/sau strategice din companiile energetice pe care ar fi vrut să le includă în cei doi campioni energetici, se arată în raportul realizat de misiunea FMI în România, în urma vizitei din ianuarie-februarie 2011, publicat pe website-ul Fondului.

„Investitori minoritari şi/sau strategici vor fi aduşi în companiile energetice-cheie, incluzând Transelectrica, Transgaz, Romgaz şi Petrom, dar şi în companiile care ar fi trebuit să fie incluse în cei doi campioni energetici", se arată în raport.

Oficialii FMI subliniază că înfiinţarea celor doi campioni energetici ar fi compromis viabilitatea activelor profitabile, prin alăturarea lor de cele care au pierderi.

„În 2010, autorităţile au lansat o strategie prin care doreau să combine 21 de companii producătoare de energie în doi campioni energetici. Printre îngrijorările (raportorilor FMI - n.r.) privind această strategie se numără: (i) s-ar putea crea un monopol mai pronunţat pe piaţa energetică din România, (ii) combinarea companiilor profitabile cu cele care au pierderi ar putea însemna subvenţii încrucişate, ceea ce este ineficient din punct de vedere economic şi ar putea să contravină legislaţiei europene, (iii) acţionarii minoritari din unele companii au depus contestaţii în instanţă împotriva acestor fuziuni, ceea ce ar putea duce la stagnarea investiţiilor necesare în industrie", se mai arată în raport.

Planul B al Guvernului

Totodată, reglementatorul din domeniul energetic îşi va recăpăta întreaga autonomie operaţională şi financiară, iar preţurile reglementate la electricitate şi gaze vor fi eliminate, cu protejarea grupurilor vulnerabile.

Doar activele viabile din sectorul minier şi din Termoelectrica îşi vor continua activitatea, iar restul vor fi închise.

"Adevărul" a relatat, în exclusivitate, în ediţia din 8 februarie, faptul că Guvernul şi-a asumat realizarea unui plan alternativ pentru dezvoltarea sectorului energetic, pentru cazul în care cei doi campioni nu vor fi înfiinţaţi în acest an.

Acest plan include privatizarea participaţiilor majoritare la cele trei complexuri energetice din Oltenia şi listarea la bursă a unor pachete minoritare din Hidroelectrica şi Nuclearelectrica, cei mai mari şi mai ieftini producători de energie din ţară.

Citiţi aici mai multe despre planul alternativ al Guvernului.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite