Europa este pregătită pentru posibila suspendare a exporturilor iraniene de ţiţei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Karel De Gucht, şeful comisiei de comerţ a Uniunii Europene, a anunţat astăzi că U.E. se va adapta unei potenţiale suspendări a exporturilor iraniene de ţiţei, declarând că Uniunea Europeană îşi va menţine opoziţia faţă de achiziţionarea de arme nucleare de către Iran.

Iran este pe locul cinci în topul exportatorilor de ţiţei, cu 2,6 milioane de barili exportaţi zilnic, dintre care o parte semnificativă către statele U.E, care este totuşi hotărâtă să se împotrivească ambiţiilor nucleare ale Iranului.

U.E. a anunţat că urmează să ia măsuri împotriva desfăşurării programului nuclear al Iranului imediat după ce Iran a anunţat progrese în cercetarea nucleară, inclusiv în ce priveşte o nouă metodă de îmbogăţire mai rapidă a uraniului.

Europa îşi menţine atitudinea

Press TV, postul de televiziune iranian de limbă engleză a anunţat că Iran a oprit exporturile de ţiţei către Franţa, Portugalia, Italia, Grecia, Olanda şi Spania, cei mai mari consumatori U.E., ca reacţie la impunerea embargoului asupra țițeiului iranian, embargou ce urmează a fi aplicat în iulie, notează Reuters.

Autorităţile iraniene au negat această afirmaţie. Karel De Gucht a spus că U.E. rămâne fermă în ce priveşte atitudinea faţă de programul nuclear al Iranului. „Dacă opresc exporturile mai repede, ne vom adapta mai repede”, a spus el oamenilor de afaceri şi jurnaliştilor din Hong Kong după o vizită la Beijing.

Citeşte aici despre recesiunea producţiei industriale a zonei euro

Statele vestice impun măsuri pentru blocarea programului nuclear al Iranului

Iran a refuzat să încetinească desfăşurarea programului nuclear, argumentând că este destinat numai uzului civil, în principal pentru acoperirea cererii tot mai mari de energie electrică din partea populației.
Exportul de ţiţei al Iranului şi facilitarea de către banca centrală a tranzacţiilor întâmpină tot mai multe obstacole din partea statelor vestice, care încearcă să izoleze Iranul şi să îi obsctrucţioneze accesul la fonduri, astfel încât programul nuclear să nu poată continua.

Administrația Obama insistă pe lângă Uniunea Europeană și SWIFT, organizația globală care facilitează plățile transfrontaliere, să excludă băncile iraniene din cadrul rețelei sale, un pas adițional în procesul de a priva Iranul de fondurile necesare susținerii programului său nuclear.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite