Producţia industrială a zonei euro anticipează o nouă recesiune

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Producţia industrială a zonei euro s-a contractat semnificativ la finalul anului trecut. Analiştii se tem că aceasta ar putea anticipa o creştere economică deloc promiţătoare. În ultimul trimestru al anului trecut PIB-ul Greciei a căzut cu 7% faţă de aceeaşi perioadă din 2011, iar cel al Portugaliei cu 1,3%.

Un raport publicat astăzi de Eurostat (institutul de statistică al Uniunii Europene), arată că în cele 17 state ale zonei euro, producţia industrială a scăzut în decembrie cu 1,1% faţă de noiembrie. Această scădere demonstrează ca fiind întemeiate previziunile de până acum conform cărora escaladarea crizei datoriilor ar avea un impact masiv asupra economiei la sfârşitul anului 2011.

Citeşte aici despre măsurile aplicate de BCE pentru evitarea unei crize a creditelor

Estimările de până acum indică o contracţie a PIB-ului de 0,4% în ultimul trimestru al anului trecut faţă de trimestrul al treilea. Două trimestre consecutive de PIB în scădere ar putea însemna începutul unei perioade de recesiune în zona euro, notează publicaţia financiară „Financial Times”.

Motivele scăderii producţiei industriale

Producţia industrială a Germaniei, care a scăzut în decembrie cu 2,7% faţă de luna anterioară, ar putea fi în principal responsabilă pentru scăderea înregistrată în zona euro la finalul anului trecut. Producţia industrială a zonei euro a fost în ultimul trimestru cu 1,8% mai mică decât în cel de-al treilea trimestru.

Scăderea producţiei industriale a fost mai accentuată în sudul Europei. Astăzi, Portugalia a anunţat că se află în al cincilea trimestru consecutiv de contracţie economică – PIB-ul a scăzut cu 1,3% în ultimul trimestru din 2011 faţă de trimestrul precedent. PIB-ul Portugaliei este cu 2,7% mai mic decât în urmă cu un an. În Grecia, diferenţa dintre PIB-ul înregistrat acum şi cel al aceleiaşi perioade a anului trecut este de 7%.

Estimările economiştilor

În ciuda previziunilor pesimiste pe care le stârneşte scăderea producţiei industriale, Banca Centrală Europeană a anunţat că există semne de stabilizare a economiilor zonei euro, în Germania (cea mai mare economie a regiunii) fiind prezente deja semne de ameliorare. Astăzi a fost anunţat că indicatorul investiţiilor în Germania este pozitiv pentru prima dată din mai 2011.

Însă economiştii sunt reticenţi. Martin van Vliet, economist la ING, a avertizat că, date fiind „strâmtorarea fiscală ce se va intensifica şi criza datoriilor încă nerezolvată, orice îmbunătăţire a activităţii industriale a zonei euro va fi probabil modestă”. Martin van Vliet a mai spus pentru „Financial Times” că producţia se află cu 11% sub pragul maxim atins în 2008.

De la sfârşitul anului trecut, industria zonei euro a fost suţinută de o monedă din ce în ce mai slabă, ceea ce a facilitat exporturile, iar Banca Centrală Europeană a acordat băncilor împrumuturi în valoare de 489 miliarde de euro, ceea ce a ameliorat semnificativ impactul crizei creditelor în sudul Europei.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite