Euro s-a depreciat a treia lună consecutiv faţă de dolar, pe fondul crizei din Grecia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Moneda europeană s-a depreciat în februarie pentru a treia lună la rând în faţa dolarului, cea mai îndelungată perioadă de declin din noiembrie 2008, în condiţiile în care situaţia din Grecia are un impact negativ asupra întregii zone euro, relatează Bloomberg.

"Criza a avut un real impact macroeconomic în Europa", susţine John Shin, analist în cadrul Bank of America - Merrill Lynch, care se aşteaptă ca euro să piardă în continuare teren în faţa monedei americane, până la un nivel de 1,28 dolari/euro la sfârşitul acestui an.

Euro a pierdut în această lună 1,7% în faţa dolarului şi 3,2% în faţa yenului.

Mai citiţi şi:

Nabucco, mai important decât South Stream pentru Agenţia Internaţională a Energiei

Ungaria naţionalizează din nou compania aeriană Malev, după încă o privatizare eşuată

Totuşi, în această săptămână, euro a afişat prima apreciere faţă de dolar, de 0,13%, după şase săptămâni de declin, după relatările legate de o eventuală intenţie a Germaniei de a cumpăra obligaţiuni ale Greciei prin intermediul băncii KfW, deţinută de stat.

În plus, analiştii chestionaţi de Bloomberg se aşteaptă ca Banca Centrală Europeană să menţină dobânda cheie la 1% după şedinţa de politică monetară de săptămâna viitoare.

Germania ar putea cumpăra obligaţiuni emise de Grecia

Germania analizează posibilitatea de a cumpăra obligaţiuni emise de Grecia prin intermediul băncii de stat KfW, au declarat pentru Bloomberg patru parlamentari germani, care au dorit să îşi păstreze anonimatul.

Potrivit acestora, KfW ar pregăti măsuri în cadrul unui plan european care ar însemna acordarea pentru Grecia a unor ajutoare de 25 de miliarde de euro. KfW ar urma să primească garanţii de la statul german pentru a cumpăra obligaţiunile.

Totuşi, o astfel de operaţiune ar fi una de ultimă instanţă, deoarece ar putea incita investitorii să facă speculaţii pe seama altor state europene cu probleme bugetare, au avertizat parlamentarii, precizând că nicio decizie nu a fost încă luată.

Parlamentarii germani ar fi aflat de aceste detalii în urma unei prezentării realizate de un oficial al ministerului de finanţe în faţa Comisiei de buget al Legislativului de la Berlin.

Cinci miliarde de euro din partea Berlinului

Potrivit unuia dintre parlamentari, ajutorul oferit Greciei ar trebui acordat mai degrabă prin intermediul Fondului Monetar Internaţional (FMI), ca şi în cazul Ungariei sau României.

Un membru al comisiei bugetare a parlamentului a precizat că, dacă va ajuta Grecia, Germania o va face prin intermediul KfW, iar valoarea ajutorului german va fi de circa cinci miliarde de euro, o cincime din sprijinul total.

Grecia are nevoie să împrumute 54 de miliarde de euro în acest an şi a reuşit să obţină până acum 13 miliarde de euro. Principalul pericol vine din faptul că în martie şi aprilie sunt scadente obligaţiuni de 22 de miliarde de euro emise de Grecia, ceea ce înseamnă că statul elen trebuie să reuşească să refinanţeze această sumă până atunci.

Grecia se află sub o mare presiune din partea UE şi a pieţelor financiare pentru a reduce deficitul bugetar, de la nivelul de 12,7% din produsul intern brut în 2009. Guvernul socialist de la Atena s-a angajat să reducă deficitul la 8,7% din PIB în acest an.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite