Ungaria naţionalizează din nou compania aeriană Malev, după încă o privatizare eşuată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Statul ungar va prelua 95% din acţiunile transportatorului aerian Malev de la actualul acţionar majoritar, o bancă rusească, după ce ultima încercare de privatizare a companiei a eşuat, transmite Bloomberg.

Guvernul va oferi Malev 25,2 miliarde de forinţi (93,4 milioane de euro), prin conversia creanţelor în acţiuni şi plata unei sume în numerar, potrivit informaţiilor publicate de ministerul ungar de Finanţe.

Ungaria va deveni astfel acţionarul majoritar, în locul băncii publice ruse Vnesheconombank. Banca deţinea pachetul de control din 2009, după ce preluase acţiunile vândute în 2007 firmei AirBridge, a lui Boris Abramovici, în cursul celei de-a şaptea încercări de a privatiza compania după căderea comunismului în 1990.

În cadrul acordului, Vnesheconombank ar urma să plătească 32 de milioane de euro în garanţii bancare către Ungaria şi ar urma să convertească împrumuturile actuale "relativ nefavorabile" ale Malev în unele purtătoare de dobânzi mici, se mai arată în comunicatul ministerului.

La rândul său, guvernul ungar va implementa un plan major de restructurare, ce va include disponibilizări, în încercarea de a readuce compania pe profit până în 2012, a precizat ministerul, care l-a reconfirmat în funcţie pe actualul director general al companiei aeriene, Martin Gauss.

Compania rusă AirBridge va păstra 5% din acţiunile Malev.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite