Euro, aproape să egaleze dolarul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cotaţia monedei europene a ajuns la cea mai mică valoare din ultimele 19 luni şi ar putea ajunge chiar şi sub echivalentul dolarului. Comisarul European Ollie Rehn sugerează statelor din zona euro să nu apeleze la ajutorul în valoare totală de 750 de miliarde de euro.

Valorea monedei unice europene continuă să piardă teren şi a finalizat săptămâna trecută la o cotaţie care nu a mai fost atinsă în ultimele 19 luni, respectiv 1,23 dolari.

Mai citiţi şi:

Drumul spre faliment - măsurile guvernanţilor care ne-au adus în actuala situaţie

Bugetele europene, controlate la Bruxelles!

Există temeri că pachetul de ajutor de 750 de miliarde de euro pentru statele care au adoptat această monedă le va trânti, de fapt, înapoi în recesiune, relatează „The Sunday Times".

Ollie Rehn, comisarul european pentru Afaceri Economice şi Monetare, a alimentat temerile care au înconjurat zona euro în ultimul timp, spunând că pachetul de ajutor ar trebui să fie atât de neatactiv încât nicio ţară să nu-şi dorească să se folosească de el.

„Este necesar să ne pregătim pentru cel mai pesimist scenariu", a spus Rehn. „Mecanismul trebuie făcut atât de netractiv, încât niciun lider european să nu apeleze la el", a adăugat el.

Mai mult, oficialul european a continuat cu o declaraţie destul de riscantă în ceea ce priveşte modul în care pieţele financiare ar putea reacţiona la aceste afirmaţii: „Uniunea Europeană trebuie să aibă o strategie de ieşire prin propriile măsuri împotriva crizei".

Rapoarte pesimiste

Un raport al băncii de investiţii UBS, realizat la finele săptămânii trecute, arată că apetitul pentru deţinerile în euro în rândurile instituţiilor private şi ale managerilor de rezerve valutare oficiale este în scădere.

„Pachetul de 750 de miliarde de euro pentru suportul zonei euro nu este suficient pentru a îndepărta vârtejul creat în jurul acestei monede. Acest lucru sugerează că declinul euro va continua", spune Mansoor Mohiuddin, de la UBS.

Instituţia bancară estimează că euro va scădea de la cotaţiile curente de 1,23 dolari la 1,10 anul viitor, dar ia în calcul şi posibilitatea de a coborî mai mult decât atât, la paritatea dolarului sau chiar mai jos.

Şi raportul întocmit de State Street Global Advisors către clienţii săi spune că „pachetul de ajutor cumpără timp, însă nu rezolvă problemele importante. Ţările ar putea avea nevoie de mai multe împrumuturi pe termen mediu". La rândul său, banca germană Commerzbank avertizează că valoarea euro ar putea să ajungă la cea a dolarului.

Economia Marii Britanii, în pericol

Problemele din zona euro afectează negativ creşterea economică a ţărilor cu monede puternice din Uniunea Europeană, cum ar fi cea din Marea Britanie, puternic bazată pe exporturi, avertizează Bank of England. Lira sterlină s-a apreciat la 1,18 euro, însă a scăzut la 1,45 dolari.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite