Preşedintele Erste: Reacţia lui Băsescu e de înţeles, dar nu vrem să părăsim ţările din estul Europei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Declaraţia preşedintelui Traian Băsescu privind eventuala limitare a expunerilor băncilor austriece în România este de înţeles, având în vedere că orice şef de stat doreşte ca băncile cu prezenţă locală să finanţeze economia, apreciază directorul general al Erste Bank, Andreas Treichl.

CITEŞTE AICI CE A SPUS BĂSESCU:

Băsescu critică dur băncile austriece: Aţi făcut profituri uriaşe în România şi acum vreţi să ne sugrumaţi economia?

"Cred că reacţia lui este foarte de înţeles. Dacă sunt preşedintele statului, vreau să am în interior bănci care sunt dispuse să sprijine creşterea economică a ţării", a declarat Treichl.

Pe de altă parte, el a adăugat că Erste nu va renunţa la active din estul Uniunii Europene pentru că în următorii 25 de ani UE va depinde într-o mai mare măsură de creşterea din această zonă.

"Strategia noastră este să fim cel mai mare furnizor de servicii financiare din estul Uniunii Europene. Actuala criză nu ne-a schimbat deloc viziunea. De fapt, această criză ne-a confirmat viziunea că în următorii 25 de ani, Uniunea Europeană va depinde într-o măsură mai mare de creşterea care va fi generată în zona ţărilor din estul UE şi, prin urmare, avem intenţii zero să părăsim această parte a Uniunii Europene sau să vindem activele de acolo", a declarat Triechl, întrebat dacă grupul austriac ia în considerare vânzarea activelor din Europa Centrală şi de Est pentru a-şi asigura resursele în valoare de 750 milioane de euro necesare creşterii ratei de adecvare a capitalului.

Şeful Erste a adăugat că pieţele regionale nu sunt sub nicio formă un risc pentru băncile austriece, arătând că problema ţine mai mult de mediatizarea greşită a situaţiei actuale.

"Există acum o mulţime de discuţii la nivel internaţional că expunerea băncilor austriece pe ţările din estul Europei ar crea o problemă pentru Austria şi băncile sale. Am avut aceeaşi poveste acum patru ani. Vă amintiţi, poate, când presa din SUA şi Anglia relata că Estul Europei se duce de râpă şi că se creează o mare problemă. Până la urmă s-a dovedit că Europa de Est o ducea mult mai bine decât Europa de Sud. Iar acum vedem că se întâmplă aceeaşi situaţie şi există din nou interpretări eronate", a spus Treichl.

El a menţionat că expunerea grupului Erste reprezintă aproape de 20% din totalul expunerilor austriece.

"Ceea ce nu se vorbeşte este că avem tot atâtea depozite în Europa pe cât avem credite, astfel că expunerea pentru Austria este capitalul pe care l-am investit în aceste ţări şi nu există niciun fel de problemă. Prin urmare, se repetă aceleaşi greşeli care au fost făcute în urmă cu patru ani şi aceeaşi acoperire media a problemelor din Estul Europei", a mai spus Treichl.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite