Eolienele vor scumpi curentul cu 4% în acest an

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preţul energiei va creşte cu 2 - 4,5 euro pe MWh în a doua jumătate a anului, după aplicarea schemei de sprijin pentru energia regenerabilă, ceea ce va însemna o scumpire de până la 4,3% pentru populaţie. Autorităţile române au trimis vineri Comisiei Europene notificarea oficială privind schema de sprijin pentru producătorii de energie regenerabilă şi se aşteaptă la un răspuns pozitiv de la Bruxelles în maximum două luni.

Cine aude de turbine eoliene şi de surse regenerabile în general se gândeşte la energie ieftină. Nimic mai fals. Pentru că tehnologiile sunt scumpe şi statele membre şi-au asumat în faţa Comisiei Europene atingerea unei ponderi importante de energie verde în consumul anului 2020, guvernele au venit cu scheme de sprijin pentru stimularea investiţiilor în acest sector.

În România, producătorii de energie regenerabilă primesc certificate verzi pe care le vând pe o piaţă specializată, pentru a obţine un câştig în plus faţă de preţul energiei. Furnizorii sunt obligaţi să cumpere aceste certificate în funcţie de cantitatea de energie livrată, însă costurile cu achiziţia lor sunt transferate în factura finală.

Prin urmare, toţi consumatorii, inclusiv populaţia, sunt cei care sprijină de fapt producţia de energie verde. Până acum, acest lucru nu s-a simţit în factura finală, însă o nouă lege în acest domeniu acordă mai multe beneficii producătorilor de energie regenerabilă.

Răspuns pozitiv de la Bruxelles până în august

Legea 220, deşi votată de Parlament în 2008, nu a fost aplicată până acum din lipsa avizului Comisiei Europene. Oficialii de la Bucureşti au purtat discuţii informale cu cei de la Comisie de mai bine de un an pe această temă, iar vinerea trecută au trimis notificarea oficială pentru avizarea schemei.

"Ne aşteptăm la un răspuns pozitiv din partea Comisiei Europene, întrucât au fost acceptate şi soluţionate toate observaţiile şi cerinţele exprimate de experţii europeni în procesul de prenotificare şi de notificare informală", au declarat, pentru „Adevărul", reprezentanţii Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).

Aceştia estimează că schema va fi avizată în următoarele două luni şi va fi aplicată în al doilea semestru al acestui an.

Cât vom plăti în plus

„Dupa estimările preliminare, apreciem că aplicarea sistemului de promovare prin certificate verzi stabilit prin Legea 220/2008 va avea ca efect creşterea preţului energiei electrice la consumatorul final cu circa 2 - 4,5 euro/MWh în 2011, în funcţie de momentul aplicării sistemului", au mai spus oficialii ANRE.

În ceea ce priveşte factura pentru populaţie, potrivit calculelor „Adevărul" pe baza unui tarif reglementat mediu de 0,433 lei pe kWh (105 euro pe MWh), trebuie să ne aşteptăm la o scumpire între 2% şi 4,3% în următoarele luni.

Energia va continua să se scumpească an de an, pe măsură ce în sistem va intra mai multă energie verde, ajungând să coste cu 30 de euro în plus pe MWh în 2017. Oficialii ANRE au mai precizat că este posibil ca furnizorii să suporte o parte din aceste costuri şi să accepte astfel o diminuare a profitului.

Investitorii primesc mai multe beneficii în România

Întrucât România vrea să atragă investiţii consistente în sectorul energiei din surse regenerabile, schema de sprijin prin certificate verzi este destul de generoasă: producătorii vor primi în total în următorii zece ani certificate verzi în valoare de peste 10 miliarde de euro.

„Dat fiind caracterul puternic orientat spre mecanisme de piaţă (producătorul trebuie să îşi asigure contracte de vânzare a energiei produse, pe de o parte, iar pe de altă parte să tranzacţioneze certificatele verzi pe o piaţă paralelă între limitele definite de lege), schema de sprijin presupune un risc mai mare pentru investitori faţă de varianta mult mai uzitată în majoritatea ţărilor europene, de feed-in (statul garantează vânzarea întregii energii electrice produse la un preţ dinainte stabilit). De aceea, nivelul sprijinului este perceput ca fiind mai mare decât în alte ţări, fără să putem să cuantificăm exact intensitatea acestuia", au menţionat responsabilii ANRE.

Instituţia va monitoriza anual piaţa şi va reduce numărul certificatelor verzi acordate unui producător, în cazul în care va constata că acesta este supracompensat. De altfel, aceasta a fost şi una dintre temele de discuţii din ultima perioadă cu oficialii Comisiei Europene, după ce aceştia au atras atenţia că există pericolul ca producătorii să primească beneficii nejustificat de mari, ceea ce ar fi însemnat o creştere şi mai mare pentru tariful final al energiei.

Astfel că Guvernul va modifica prevederile Legii 220 printr-o ordonanţă de urgenţă, pentru a le armoniza cu cerinţele oficialilor de la Bruxelles.

Prin urmare, din momentul aplicării noii scheme, investitorii în energia eoliană vor primi două certificate până în 2017 şi unul din 2018. Valoarea unui certificat va fi între 27 şi 55 de euro, iar în primii ani, când pe piaţă vor fi puţine certificate, acestea se vor tranzacţiona la valoarea lor maximă. Astfel că energia eoliană va ajunge să coste de trei ori mai mult decât cea clasică, având în vedere faptul că preţul propriu-zis al energiei este de circa 45 de euro pe MWh, la care se adaugă contravaloarea celor două certificate.

Cel mai bine recompensaţi vor fi investitorii în electricitatea din surse solare, care vor primi şase certificate pe MWh. Producătorii de energie din surse geotermale, biomasă, biolichide şi biogaz vor beneficia de două certificate. Pentru utilizarea gazului rezultat în urma procesării deşeurilor şi a gazului de fermentare a nămolurilor din instalaţiile de ape uzate se va aloca un certificat verde pentru fiecare MWh. În cazul hidrocentralelor sub 10 MW, producătorii primesc trei certificate dacă centralele sunt noi şi două certificate pentru cele retehnologizate.

Citiţi şi Bulgaria nu mai vrea turbine eoliene. Află aici de ce.

Totodată, investitorii care accesează fonduri europene sau alte ajutoare pentru producţia energiei regenerabile vor primi mai puţine certificate verzi, astfel încât rata de rentabilitate a acestor proiecte să fie similară cu cea a proiectelor care nu beneficiază de alte ajutoare investiţionale.

Proiectele cu o capacitate mai mare de 125 de MW vor fi evaluate individual de Comisia Europeană înainte de a beneficia de schema de sprijin. Potrivit reprezentaţilor ANRE, această prevedere este conformă cu legislaţia comunitară privind acordarea ajutoarelor de stat. "A fost de asemenea o cerinţă expresă a Comisiei Europene în dialogul de pre-notificare, solicitată şi de Consiliul Concurenţei", au explicat oficialii Autorităţii de Reglementare.

Paradis eolian

Trei sferturi dintre investitorii străini care caută oportunităţi de afaceri în România se îndreaptă către sectorul energetic, în special în zona regenerabilelor, iar peste 80% dintre cei interesaţi de energia verde vizează sectorul eolian. Potrivit unui studiu al Erste Group, potenţialul eolian al ţării, estimat la 14.000 de MW, este cel mai mare din sud-estul Europei şi al doilea de pe întregul continent.

Ultimele date disponibile arată că Transelectrica primise până în luna martie cereri de racord la reţea pentru proiecte eoliene care depăşeau în total 32.000 de MW, adică de peste două ori mai mult decât potenţialul ţării.

România a cunoscut în 2010 o creştere exponenţială a capacităţilor de producere a energiei eoliene, care au ajuns la finele anului o putere instalată de 462 de MW, faţă de doar 14 MW cu un an în urmă.

Autorităţile estimează că, până la sfârşitul acestui an, în România vor funcţiona parcuri eoliene cu o capacitate de 1.000 de MW.

Citiţi şi Topul investitorilor în proiectele eoliene din România.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite