Eolienele cresc factura la energie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Populaţia trebuie informată că energia regenerabilă este extrem de costisitoare, spune Asociaţia Furnizorilor de Energie din România. Facturile la energia electrică ar putea creşte cu 6% anul viitor, întrucât mai multe parcuri eoliene vor fi puse în funcţiune.

Energia produsă din surse regenerabile este foarte scumpă, pentru că implică investiţii mari, iar consumatorii finali sunt cei care vor plăti şi acest lucru trebuie spus foarte clar, susţine Ion Lungu, preşedintele Asociaţiei Furnizorilor de Energie Electrică din România (AFEER).

Citiţi şi:

Factura la electricitate ar putea creşte cu 6% anul viitor, din cauza energiei regenerabile extrem de scumpe

Potrivit acestuia, până acum, influenţa în preţul final a fost nesemnificativă. Însă, anul viitor, când vor fi puse în funcţiune mai multe parcuri eoliene care vor produce circa 1,5 TWh de energie, influenţa va fi de 7 lei pe MWh, adică de 2-3%, dacă se va păstra actuala legislaţie, sau de 14 lei, respectiv între 4 şi 6%, dacă se va aplica noua schemă de sprijin care oferă producătorilor mai multe stimulente. „Acest lucru nu înseamnă neapărat că va creşte factura cu acelaşi procent, pentru că aceste influenţe ar putea fi compensate cu alte scăderi", a explicat Lungu. La rândul său, Maria Mânicuţă, director în cadrul ANRE, a admis că „aplicarea acestei legi va avea un impact puternic asupra preţului la consumatorul final".

„Chiar dacă pe termen scurt vor fi creşteri de preţuri, pe termen lung este neapărată nevoie de aceste investiţii în energia regenerabilă, care vor aduce beneficii mult mai mari în ceea ce priveşte reducerea emisiilor şi diversificarea surselor. Este vorba şi de dezvoltarea zonelor rurale izolate", a mai spus Lungu. Interesul pentru instalarea turbinelor eoliene este extrem de mare. Transelectrica a primit cereri de racord pentru parcuri eoliene de 31.000 de MW, în condiţiile în care potenţialul eolian al ţării este de 14.000 de MW.

Impactul asupra populaţiei, ignorat

În urmă cu o lună, „Adevărul" a relatat faptul că legea privind promovarea energiei regenerabile, votată în Parlament în această vară, nu a inclus o analiză privind impactul stimulentelor în preţul plătit de populaţie. Analiza furnizorilor confirmă calculele realizate de „Adevărul", potrivit cărora, dacă în 2011 vor funcţiona eoliene de 400 de MW, stimulentele pentru investitori vor fi de 71,5 milioane de euro, ceea ce va însemna o creştere a facturii cu 4-5%.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite