Factura la electricitate ar putea creşte cu 6% anul viitor, din cauza energiei regenerabile extrem de scumpe

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Energia produsă din surse regenerabile este foarte costisitoare, iar consumatorii finali vor fi cei care vor plăti, iar acest lucru trebuie spus foarte clar, a declarat Ion Lungu, preşedintele Asociaţiei Furnizorilor de Energie din România, în cadrul unui seminar pe teme energetice.

Potrivit acestuia, influenţa în preţul final al energiei regenerabile a crescut de la 2 bani pe MWh în 2005 la 2,85 lei în 2010. În 2011, influenţa va fi de7 lei pentru actuala legislaţie şi de 14 lei dacă se va aplica noua schemă de sprijin a producătorilor prin care stimulentele cresc.

"Acest lucru nu înseamnă neapărat că va creşte factura, pentru că aceste influenţe se pot compensa cu alte scăderi. Nu pot spune ce înseamnă din punctul de vedere al preţurilor reglementate, dar o influenţă de 7-8 lei poate aduce o creştere de 2-3% în factura finală", a spus Lungu.

Astfel că, la o influenţă de 14 lei în preţul final, factura la energie ar putea creşte cu 6% anul viitor.

"Chiar dacă pe termen scurt vor fi creşteri de preţuri, pe termen lung este neapărată nevoie de aceste investiţii în energia regenerabilă, care vor aduce beneficii mult mai mari. Tehnologia se va dezvolta şi va deveni mai eficientă. Mai mult, este vorba de dezvoltarea zonelor rurale izolate, unde nu se întâmplă altceva", a mai spus Lungu.

În urmă cu o lună, „Adevărul" a relatat faptul că legea privind promovarea energiei regenerabile, care acordă stimulente consistente producătorilor, nu a inclus o analiză privind impactul acestor stimulente în preţul plătit de populaţie.

Analiza AFEER confirmă calculele realizate de „Adevărul" la acea dată, potrivit cărora, dacă în 2011 vor funcţiona turbine eoliene cu o capacitate de 400 de MW, iar certificatele verzi vor fi vândute la preţul maxim de 55 de euro, stimulentele pentru investitori vor fi de 71,5 milioane de euro. Acest lucru ar însemna o creştere a facturii în medie cu 4-5%.

Citeşte aici cum s-au grăbit parlamentarii în pauza de masă, când, la votul legii regenerabilelor, un deputat a atras atenţia că legea nu are o analiză privind impactul asupra populaţiei.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite