Energia ieftină pentru Mittal ajunge în instanţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fondul Proprietatea a dat în judecată Hidroelectrica pentru contractul încheiat de producătorul de energie cu ArcelorMittal Galaţi vizând livrarea de electricitate. Reprezentanţii Hidroelectrica susţin că tranzacţia cu Mittal respectă toate procedurile pieţei de energie şi îi facilitează accesul la credite din partea băncilor.

La finele anului trecut, mai exact la 29 decembrie, Hidroelectrica şi ArcelorMittal au încheiat un contract pentru livrarea unei cantităţi uriaşe de energie, 1,75 TWh, la un preţ cu 25% sub media pieţei. Cantitatea de energie acoperă consumul din acest an al celor şase unităţi din România ale ArcelorMittal.

Tranzacţia a fost contestată încă de la început, deşi a fost încheiată pe bursa de energie OPCOM. Cele două companii au recurs la un artificiu: ArcelorMittal a depus o cerere pentru cumpărarea de energie la un preţ atât de mic, încât era clar că doar Hidroelectrica îi poate răspunde.

Acum, la şase luni după acest moment, Fondul Proprietatea, care deţine 20% din acţiunile Hidroelectrica, a dat în judecată producătorul de energie pentru încheierea acestui contract, după cum au declarat, pentru „Adevărul", surse din sectorul energetic.

Reprezentanţii Fondului Proprietatea nu au dorit să ofere niciun detaliu despre argumentele lor. „Cât timp astfel de informaţii despre procesul împotriva Hidroelectrica nu vor fi făcute publice prin intermediul Bursei de Valori Bucureşti, nu putem comenta pe marginea întrebărilor trimise de dumneavoastră", ne-au răspuns oficialii Fondului.

Iarna trecută, într-un interviu pentru „Adevărul", managerul Fondului, Greg Konieczny, spunea că Hidroelectrica a pierdut 70 de milioane de lei pentru că nu a vândut această energie la preţul pieţei, iar interesele acţionarilor sunt afectate.

Hidroelectrica e mulţumită de contract

Oficialii Hidroelectrica susţin că nu au fost informaţi cu privire la o acţiune în justiţie a Fondului şi că acest contract este benefic pentru companie. „Aprobarea dată de Consiliul de Administraţie (CA) pentru participarea la licitaţie este perfect legală şi justificată, deoarece preţul de ofertă, 130 lei/MWh, este mai mare decât preţul minim de contract, 127 lei/MWh, aprobat pentru anul 2011", ne-au precizat reprezentanţii Hidroelectrica.

Acest preţ, 127 de lei pe MWh, este cel mai mic din contractele Hidroelectricii cu atât de faimoşii "băieţi deştepţi" din energie.

Responsabilii producătorului de energie au mai spus că Fondul a invocat, în două scrisori, faptul că la acel moment erau pe bursă alţi doi cumpărători, care ofereau un preţ mai bun. Compania a arătat că aceste două oferte nu existau la momentul şedinţei CA şi nu au îndeplinit cerinţele de participare la bursa de energie, pentru că nu au plătit garanţia necesară.

„Pentru Hidroelectrica, deţinerea în portofoliul de clienţi a primilor doi mari consumatori de energie ai României (Alro şi ArcelorMittal - n.r.), semnarea şi derularea unor contracte ferme de valori mari reprezintă garanţii certe acceptate de instituţiile financiare, permiţând finanţarea societăţii", au adăugat oficialii Hidroelectrica.

Suspiciuni de ajutor de stat

În luna martie, Comisia Europeană a trimis Ministerului Economiei întrebări pe tema tranzacţiei dintre ArcelorMittal şi Hidroelectrica, întrucât există suspiciuni că acest contract ar putea fi ajutor de stat.

Citiţi aici ce a răspuns Hidroelectrica şi cum au recunoscut oficialii ministerului că au facilitat accesul ArcelorMittal la energie ieftină.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite