Energia din biomasă va primi mai greu certificate verzi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Producătorii de energie regenerabilă pe bază de biomasă vor beneficia de certificate verzi doar după ce primesc avizul Ministerului Agriculturii şi Ministerului Mediului. Noua lege a energiei regenerabile va împiedica astfel defrişările masive şi obţinerea ilicită de certificate verzi din utilizarea altor combustibili pe post de biomasă.

După obţinerea avizului pozitiv de la Comisia Europeană, în urmă cu două săptămâni, pentru schema de promovare a investiţiilor în domeniul energiei regenerabile, Legea 220 va fi din nou modificată, pentru a include prevederile transmise de autorităţile române în procesul de notificare către Comisie. Astfel, potrivit ultimei propuneri de modificare a legii, publicată pe site-ul Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), producătorii de energie electrică pe bază de biomasă pot beneficia de sistemul de promovare doar dacă deţin certificate care atestă originea acestor surse.

Citiţi şi:

Crezi în potenţialul surselor alternative de energie?

Spune si tu

Certificatele de atestare a originii se emit de organisme acreditate, în baza unei metodologii aprobate prin hotărâre a Guvernului, la propunerea comună a Ministerului Mediului şi Pădurilor şi a Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, în termen de 60 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi", se arată în proiect.

„În acest mod, se reduce riscul apariţiei fraudelor, în sensul arderii altor tipuri de combusibili şi declarării acestora ca fiind biomasă, ceea ce ar conduce în final la obţinerea de certificate verzi necuvenite", explică reprezentanţii ANRE în nota de fundamentare. Cei care produc în prezent electricitate din biomasă au la dispoziţie şase luni pentru a primi certificatele de atestare a originii acestor surse, perioadă în care sunt acreditaţi temporar de către ANRE.

Potenţial uriaş

„Este esenţială introducerea acestei prevederi în lege, pentru că altfel s-ar fi început defrişări haotice pentru a primi cât mai multe certificate verzi din producţia de electricitate. Mai mult, autorităţile de Mediu şi cele din Agricultură trebuie să aibă o evidenţă clară atât a deşeurilor forestiere, cât şi a celor urbane şi animale", a declarat, pentru „Adevărul", Ionuţ Purica, expert în energie în cadrul Academiei Române.

Deşi până acum domeniul energiei regenerabile a atras în România mai mult investitori în electricitate eoliană, potenţialul utilizării biomasei este şi el uriaş. Potrivit Ministerului Mediului, biomasa reprezintă 65% din potenţialul României în ceea ce priveşte producţia de energie verde, în timp ce sursele eoliene au o pondere de 17%.

Conform datelor Transelectrica, în prezent există în România doar patru producători de electricitate pe bază de biomasă, care deţin capacităţi cu o putere însumată de 25,2 MW.

Mai multe certificate

În prezent, toţi producătorii de energie regenerabilă primesc câte un certificat verde pentru fiecare MWh livrat în reţea, indiferent de sursele folosite. Legea 220, votată în 2008, acordă investiitorilor mai multe certificate, iar numărul lor este diferenţiat în funcţie de tehnologia utilizată.

Însă acest act normativ nu a putut fi aplicat până acum din lipsa avizului Comisiei Europene, iar discuţiile cu cei de la Bruxelles au fost greoaie inclusiv din cauza faptului că schema-suport acorda prea multe beneficii producătorilor, în special în cazul biomasei.

Astfel, deşi legea iniţială prevedea acordarea a trei certificate, producătorii vor primi doar două pentru utilizarea biomasei, biogazului şi a biolichidelor şi un singur certificat în cazul tehnologiilor bazate pe fermentarea deşeurilor şi nămolurilor rezultate din apele uzate. Vor primi trei certificate doar producătorii de electricitate care folosesc culturile energetice.

Noua legislaţie în domeniul energiei regenerabile ar putea fi aplicată din septembrie. Citiţi aici ce va însemna acest lucru pentru factura plătită de consumatorii finali.

38% din consumul intern brut de electricitate al ţării în anul 2020 trebuie să provină din surse regenerabile, faţă de 35%, cât a fost anul trecut.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite