Subvenţiile pentru energia verde cresc din septembrie şi scumpesc curentul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Noua legislaţie care acordă mai multe stimulente producătorilor de energie regenerabilă ar putea fi aplicată de la 1 septembrie, moment în care preţul final al electricităţii va creşte cu circa 4%. Furnizorii de energie vor fi obligaţi să precizeze în factură cât plăteşte fiecare consumator pentru a susţine energia verde.

Comisia Europeană a aprobat, în urmă cu două zile, schema de certificate verzi prin care va fi susţinută producţia de energie din surse regenerabile. Aceasta pentru ca ţara noastră să-şi atingă ţinta de 38% pe care şi-a asumat-o pentru ponderea energiei nepoluante în consumul de electricitate din anul 2020. Până acum, producătorii de energie verde primeau câte un certificat verde pentru fiecare MWh livrat în reţea. Prin noua legislaţie, producătorii de energie eoliană vor beneficia de două certificate până în 2017, apoi de unul, cei de electricitate din surse solare vor primi şase certificate, iar cei care folosesc anumite tipuri de biomasă, două certificate.

Cu cât se va scumpi curentul

„Aşteptăm decizia scrisă a Comisiei Europene şi publicarea ei în Jurnalul Oficial al UE, după care va fi aprobată ordonanţa de urgenţă pe care am iniţiat-o pentru modificarea Legii 220, care conţine modificările transmise de autorităţile române în procesul de notificare către Comisie. Urmează apoi aprobarea legislaţiei secundare, astfel că termenul de 1 septembrie este realist pentru punerea în aplicare a schemei-suport", a declarat, pentru „Adevărul", Dan Plaveti, preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).

Producătorii de electricitate vor obţine un câştig în plus faţă de preţul energiei prin vânzarea certificatelor la un preţ între 27 şi 55 de euro pe certificat. Furnizorii de energie sunt obligaţi să achiziţioneze un număr de certificate proporţional cu cantitatea de energie livrată, însă ei transferă aceste costuri în preţul final. „În ceea ce priveşte preţul final al energiei la momentul aplicării schemei, va trebui să calculăm care este impactul certificatelor verzi acordate până acum şi al celor pe care le vor primi producătorii începând cu luna septembrie", a mai spus Plaveti.

Potrivit unor date transmise de ANRE în urmă cu o lună, când a fost trimisă notificarea oficială celor de la Bruxelles, aplicarea sistemului de promovare prin certificate verzi stabilit prin noua legislaţie va avea ca efect creşterea preţului energiei electrice la consumatorul final cu circa 2 - 4,5 euro/MWh în 2011, în funcţie de momentul efectiv al aplicării. Pentru populaţie, potrivit calculelor „Adevărul" pe baza unui tarif reglementat mediu de 0,433 lei pe kWh, acest lucru înseamnă o scumpire între 2% şi 4,3%.

Avizul de la Bruxelles era obligatoriu

Reprezentanţii Asociaţiei Române pentru Energie Eoliană au declarat, recent, că notificarea schemei la Comisia Europeană a dus la întârzieri în implementarea unor proiecte. În replică, preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, ne-a precizat că avizul Comisiei era obligatoriu, pentru că subvenţiile sunt de natura ajutorului de stat. „Dacă schema de sprijin nu ar fi fost notificată la Bruxelles, exista riscul ca Executivul European să ceară returnarea acestor ajutoare", a explicat Chiriţoiu.

Opinia este susţinută şi de preşedintele ANRE. „Dacă am fi pus în aplicare o schemă care nu ar fi fost avizată de Comisie, investitorii care ar fi beneficiat de certificate verzi ar fi putut fi puşi în situaţia să returneze ajutoarele, iar din acest motiv proiectele ar fi devenit nerentabile. Prin solicitarea de a aplica schema fără să fie notificată, Asociaţia pentru Energie Eoliană ar fi făcut un deserviciu membrilor săi. Prin procesul de notificare la Comisia Europeană, am asigurat o schemă care să fie avantajoasă atât pentru România, pentru a-şi atinge ţinta de energie regenerabilă, cât şi pentru investitorii din acest domeniu", a adăugat Plaveti.

Mai mult, Chiriţoiu a arătat că procesul de avizare a fost greoi tocmai pentru că legislaţia iniţială acorda prea multe beneficii pentru producători. La rândul său, Adrian Borotea, director de afaceri corporatiste în cadrul CEZ România, cel mai mare producător de energie verde din ţară, spune că schema de sprijin este corectă pentru investitori. „Avizul Comisiei a venit la mai puţin de un an de la demararea procedurii, ceea ce este lăudabil pentru autorităţile române", ne-a declarat Borotea.

Am depăşit ţinta în 2010

România a produs anul trecut electricitate din surse regenerabile care a însemnat 35,24% din consum, astfel că şi-a depăşit ţinta de 33% pentru 2010. Certificatele verzi acordate anul trecut producătorilor au crescut preţul final al electricităţii cu 3,5 lei pe MWh.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite