Boc: "Soluţia FMI de creştere a taxelor ar fi compromis speranţa de relansare"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Soluţia majorării taxelor în perioada de criză nu aduce beneficii, ci compromite bruma de speranţă de relansare pe care ar fi oferit-o mediul de afaceri a declarat, în deschiderea Forumului Naţional al IMM-urilor, premierul Emil Boc.

Potrivivit premierului, "Fondul Monetar Internaţional a venit la Bucureşti cu misiunea de a creşte TVA la 24%, cota unică la 20% şi să scadă salariile cu 20%".

Mai citeşte şi:

Emil Boc: "În ritmul actual am ajunge în 2012 la o datorie publică în PIB de 62%"

În perioada 2007-2008 au fost emise 20 de Ordonanţe de Urgenţă pentru mărirea salariilor şi a pensiilor, care au avut bugetul asigurat pe două luni, dar s-au dovedit nesustenabile ulterior, transmite Agerpres.

Emil Boc a  subliniat încă o dată că măsurile de reducere a salariilor şi pensiilor, a ajutorului de şomaj şi a altor venituri bugetare sunt temporare, până la 31 decembrie, dată până la care trebuie încheiată.

"România nu se află într-un turn de fildeş sau într-un glob de cristal, iar la noi nu se vede ce se întâmplă în alte ţări care sunt în criză, de la Atlantic la Pacific, şi de care depind comenzile noastre de export şi măsurile de sprijin pentru IMM", a spus premierul.

Emil Boc a explicat că în timp ce în alte ţări, ponderea în PIB a cheltuielilor obligatorii (salarii, pensii, plata cotizaţiei la UE şi a serviciului datoriei externe) este în jur de 50%, în timp ce în România ele urcă la 70%.

"În ritmul actual, fără operarea reformelor anunţate miercuri, nivelul datoriei publice ar ajunge în 2012 la 62%, faţă de 31% în anul curent", a spus Emil Boc. El a subliniat că România şi-ar pierde, în acel caz, credibilitatea externă, renunţând la programul cu FMI, Banca Mondială şi Comisia Europeană şi a punctat că Spania nu a reuşit să atragă împrumuturi de pe pieţele de capital, la ultima încercare de emisiune de bonduri.

Dacă nu ar fi luate măsurile de restructurare a sectorului bugetar, statul ar ajunge să ia de pe piaţa internă toate lichidităţile din bănci, la dobânzi mari şi pe termen scurte, lipsind sectorul privat de posibilitatea de a lua credite şi de a relansa economia, a mai motivat decizia Guvernului, Emil Boc.

Premierul a precizat că Guvernul ar fi putut decide să continue îndatorarea ţării, ceea ce i-ar fi "conservat pe politicieni până în noiembrie-decembrie, când ţara nu ar mai fi putut plăti pensii şi salarii".

"Soluţia majorării taxelor în perioada de criză nu aduce beneficii, ci compromite bruma de speranţă de relansare pe care ar fi oferit-o mediul de afaceri.Prin mecanismul inflaţiei, creşterea taxelor ar fi afectat veniturile populaţiei şi ar fi scăzut puterea de cumpărare, ar fi intrat în degringoladă cursul de schimb, iar unii dintre cei prezenţi îşi amintesc de o perioadă din istoria recentă, în care cursul de schimb s-a dublat într-o singură zi", a mai spus Emil Boc.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite