Electrica, aproape de insolvenţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Datoriile CFR şi decizia Guvernului de a transfera la bugetul de stat o parte din profitul Electrica au adus furnizorul de energie la un pas de intrarea în incapacitate de plată. Electrica a cerut ANRE să modifice reglementările astfel încât compania de căi ferate să poată fi deconectată de la reţea pentru neplată.

Citiţi şi Greg Konieczny, Fondul Proprietatea: Statul îşi bate joc de sectorul energetic

În urmă cu trei ani, Electrica a fost aproape de a deveni campionul energetic al României, prin preluarea Hidroelectrica şi a complexurilor energetice Turceni şi Rovinari. Astăzi, compania de stat este la un pas de a intra în insolvenţă.

Motivul principal sunt datoriile pe care CFR, care este tot în portofoliul statului, nu le-a achitat în ultimii trei ani pentru electricitate şi care se ridică în prezent la peste 170 de milioane de euro.

„În plus, Guvernul ne-a obligat să donăm la bugetul de stat 150 de milioane de lei la finele anului trecut. Cele trei filiale au probleme mari de lichidităţi şi există riscul ca, în scurt timp, să nu mai putem ţine ritmul cu plăţile", au declarat, pentru „Adevărul", surse din cadrul Electrica.

Consumatorii casnici, preluaţi de un alt furnizor

Potrivit acestora, dacă filialele Electrica - Muntenia Nord, Transilvania Nord şi Transilvania Sud - vor ajunge în insolvenţă, cele peste 3,6 milioane de contracte de furnizare a energiei către consumatorii casnici din aceste regiuni ar putea fi preluate de compania-mamă, Electrica, specializată în furnizarea de energie consumatorilor mari.

Însă această idee nu este chiar atât de bună, întrucât compania întâmpină probleme şi în activitatea de furnizare către marii clienţi, unde are în prezent un deficit de energie de 30% pentru contractele din acest an.

„O altă opţiune ar fi preluarea casnicilor de către un alt trader licenţiat care îndeplineşte condiţiile pentru a deveni furnizor de ultimă opţiune. Niciun consumator casnic nu va rămâne nealimentat, aşa spune legea", au precizat reprezentanţii Electrica.

Va fi CFR scoasă din priză?

În aceste condiţii, Electrica a cerut Autorităţii de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) să modifice codul pieţei cu amănuntul de energie, pentru ca CFR să nu mai fie considerat consumator care nu poate fi întrerupt din motive strategice.

„În acest fel, compania de căi ferate se va mobiliza şi va găsi suma necesară pentru a plăti măcar o parte din datorie. Nu este normal ca la restanţe mici să întrerupem consumul, iar la datorii de sute de milioane de euro să fim legaţi de mâini", susţin reprezentanţii Electrica. 

O altă soluţie ar fi capitalizarea filialelor Electrica de către Ministerul Economiei şi Fondul Proprietatea, acţionarul minoritar, sau preluarea creanţelor de către alte entităţi. "Însă totul este încă la stadiul de discuţii, iar noi nu prea mai avem timp. Situaţia durează de prea mulţi ani", au mai spus sursele menţionate.

Şi CEZ România, care are de asemenea de recuperat creanţe de circa 60 de milioane de euro de la compania feroviară, a cerut ca CFR să poată fi deconectată în caz de neplată, însă până acum a primit doar promisiuni verbale.

„Această problemă trebuie rezolvată de către Ministerul Economiei şi cel al Transporturilor. Este şi în beneficiul statului ca această situaţie să fie rezolvată cât mai repede, pentru că se mai poate merge mult timp aşa, iar totul va crăpa. Este vorba de supravieţuire. Înţelegem că este o zonă strategică, dar abordarea trebuie să fie echilibrată, de bun simţ", ne-a declarat Adrian Borotea, directorul de afaceri corporatiste al CEZ România.

El a arătat că şi compania pe care o reprezintă are probleme cu lichidităţile în urma creanţelor CFR.

Oficiali din cadrul ANRE ne-au precizat că, în prezent, codul pieţei cu amănuntul este în proces de revizuire pentru a cuprinde noua legislaţie europeană, însă acest lucru va dura până în primăvară. „Dacă vor ca solicitarea lor să fie aprobată mai repede, furnizorii ar trebui să ceară Ministerului Economiei modificarea codului existent printr-o hotărâre de guvern", au arătat reprezentanţii Autorităţii de Reglementare.

Energie ieftină de la Hidroelectrica

O parte din energia ieftină pe care Hidroelectrica o va livra în acest an către ArcelorMittal Galaţi va ajunge la Electrica, ce beneficiază astfel de facilitatea dată de Guvern. Tranzacţia dintre Hidroelectrica şi Mittal este extrem de contestată de restul pieţei de energie, dar şi de Fondul Proprietatea, acţionarul minoritar al producătorului de energie hidro.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite