Analist ING: Înainte de a spera la creştere economică, trebuie să rezolvăm problema deficitului bugetar

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Produsul Intern Brut în serie ajustată a crescut cu 0,3% în trimestrul II comparativ cu primul trimestru, dar rămâne pe scădere semnificativă comparativ cu perioada similară din 2009, astfel că economia s-a contractat în primele şease luni cu 1,5%, potrivit datelor publicatede INS.

Citiţi şi:

Laurian Lungu: "Preţurile mici" dinaintea creşterii TVA i-au detreminat pe români să cumpere masiv

UPDATE Economistul şef al ING Bank România, Nicolae Chideşciuc, a declarat pentru adevarul.ro că PIB-ul a înregistrat o creştere mai mică decât anticipaseră analiştii.

"Noi estimasem pentru trimestrul al doilea + 0.6%. Avem + 0.3%, nu cred că este o diferenţă foarte mare. Cifra uşor mai mică faţă de cât ne aşteptam noi este poate uşor explicată de o scădere mai mare decât ne aşteptam în sectoarele serviciilor şi agricol, pentru că pe construcţii lucrurile erau cunoscute cât de cât", a afirmat economistul pentru adevarul.ro.

Nicolae Chideşciuc este de părere însă că economia României se va contracta până la finele anului, înregistrându-se o scădere de 3%.

image

"În ceea ce priveşte perioada următoare, din cauza măsurilor de ajustare fiscală este posibilă o contracţie semnificativă în trimestrul trei a activităţii economice. În trimestrul patru este posibilă din nou o contracţie economică sau o cifră uşor pozitivă. Acolo lucrurile nu sunt foarte clare, însă dacă va fi o revenire va fi una temporară, aşa cum este şi acest plus din trimestrul II.


Pentru tot anul estimăm o scădere de -3%, iar pentru trimestrul al treilea avem -2.8%, faţă de acest +0.3%. Acest lucru va fi din cauza faptului că indicatorii de încredere s-au deteriorat puternic şi, în afară de impactul negativ al majorării TVA, avem şi reducerea salariilor cu 25%, care probabil va mânca şi ea foarte mult din activitatea economică. Totodată, mai avem şi inundaţiile care probabil au afectat mult agricultura. Toţi aceşti trei factori combinaţi justifică această scădere sumbră", a afirmat economistul şef al ING Bank România pentru adevarul.ro.

Analiştii din piaţă se aşteaptă în trimestrele I şi II din 2011 din nou la contracţii ale activităţii economice pe fondul unor noi măsuri de ajustare fiscală, mai spune Nicolae Chideşciuc.

Chideşciuc: Trebuie rezolvată mai întâi problema deficitului bugetar

Economistul şef al ING Bank România trage atenţia că principala problemă o reprezintă deficitul bugetar, care este precum o boală căreia îi sunt tratate doar efectele.

nainte de a spera la creştere economică în România, trebuie să se ajungă la rezolvarea problemei deficitului bugetar. Noi avem o boală, nu tratăm cauza, ci tratăm doar efectele. Până nu tratăm cauza nu ne putem reveni. Putem deci să ne revenim temporar, tratând efectul, dar fiind bolanvi, ne îmbolnăvim din nou, şi aşa mai departe. La fel este şi cu deficitul bugetar, până nu rezolvăm această problemă nu avem cum să ajungem la creştere economică. Măsurile de austeritate fiscală implementate de la 1 iulie sunt un pas în direcţia rezolvării problemei deficitului bugetar, îmsă, cred eu, nu sunt suficiente, ci va fi vorba, probabil, de noi măsuri".

În opinia lui Nicolae Chideşciuc , noile măsuri ar trebui să vizeze în special pensiile, unde nu s-a făcut nimic serios. "În 2008 şi la începutul anului 2009, noi spuneam că problema cea mai mare era pe salarii, însă nu era aşa, ci pe pensii. Ştiu că pensiile sunt mici, însă au crescut cu mult peste cât poate suporta economia. Din păcate asta este realitatea economică", conchide el.

De la 1 iulie, salariile din sectorul bugetar au fost reduse cu 25%, măsură prin care Guvernul vizează reducerea cheltuielilor bugetare, în încercarea de a se încadra în ţinta de deficit bugetar de 6,8% convenită cu Fondul Monetar Internaţional.

Consultantul finaciar Bogdan Baltazar este de părere că, deşi este mică, creşterea economică din trimestrul al II-lea, este un semn foarte bun pentru economie. Mai mult, Balthazar consideră şi că acesta este primul pas spre ieşirea din recesiune. "Din punct de vedere tehnic, statistic, am ieşit din recesiune", a declarat economistul la Realitatea Tv.

Potrivit INS, în serie brută însă, economia a înregistrat o scădere cu 0,5% în al doilea trimestru faţă de aceeaşi perioadă din 2009.

În semestrul I 2010, produsul intern brut s-a redus cu 1,5% comparativ cu primul semestru din 2009, atât pe serie brută, cât şi pe seria ajustată sezonier.

INS va publica la 1 septembrie varianta provizorie a PIB-ului pentru trimestrul II 2010.

Şeful misiunii FMI de evaluare a acordului stand-by declara recent că deşi economia va înregistra o uşoară creştrere în al doilea trimestru, economia va reveni pe scădere în următoarele două trimestre, astfel că va închide anul cu o contracţie de 1,9%.

Autorităţile române şi FMI mizează pe o revenire a economiei în 2011, când PIB ar putea creşte cu 1,5 - 2%.

Franţa şi Germania au anunţat vineri o creştere economică cu  0,6%, respectiv cu 2,2%, în trimestrul al doilea, anunţă miniştrii de Economie din cele două state, lideri economici în Uniunea Europeană.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite