Franţa şi Germania au înregistrat creşteri ale economiei în trimestrul al doilea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Franţa şi Germania au anunţat vineri o creştere economică cu  0,6%, respectiv cu 2,2%, în trimestrul al doilea, anunţă miniştrii de Economie din cele două state, lideri economici în Uniunea Europeană.

Creşterea PIB în Franţa a fost susţinută în principal de o majorare cu 0,4% a cheltuielilor de consum şi un avans de 1,1% al investiţiilor corporatiste. În timp ce, în Germania s-a înregistrat cel mai bun rezultat din ultimii 23 de ani, datorat investiţiilor şi exporturilor. Ministrul Economiei din Germania, Rainer Bruederle, a anunţat că că PIB-ul ar putea avansa cu mult peste 2% în acest an, transmite Reuters.

"Îmi face plăcere să vă anunţ (...) că avansul din trimestrul al doilea a fost de plus 0,6% (...) de trei ori mai puternic decât în primul trimestru, institutul de statistică revizuind uşor în urcare şi creşterea din acea perioadă, la 0,2%", a declarat ministrul Economiei, Christine Lagarde, pentru radio Europe 1.

Franţa este a doua mare economie din Europa, unul dintre cei mai mari exportatori din UE şi una dintre cele mai importante pieţe de desfacere din regiune.

În cazul Germaniei, cifra raportată de Biroul Federal de Statistică pentru creşterea economică din trimestrul al doilea a depăşit cu mult media estimărilor analiştilor contactaţi de Reuters, de 1,3%, scrie Mediafax. Instituţia a revizuit totodată cifrele pe primul trimestru, indicând că economia a crescut în perioada ianuarie-martie cu 0,5%, şi nu cu 0,2%, cât arătau datele preliminare.
 
"Odată cu creşterea revizuită în sus din trimestrele anterioare, dinamica celui de-al doila trimestru face ca un avans de mult peste 2% să fie posibil pentru 2010", a declarat Bruederle, într-un comunicat de presă, preluat de Reuters.

Germania este cea mai mare economie europeană, cel mai mare exportator din UE şi, totodată, una dintre cele mai importante pieţe de desfacere din regiune.

De asemenea,  în România, Produsul Intern Brut în serie ajustată a crescut cu 0,3% în trimestrul II comparativ cu primul trimestru, dar rămâne pe scădere semnificativă comparativ cu perioada similară din 2009, astfel că economia s-a contractat în primele şease luni cu 1,5%, potrivit datelor semnal publicate de INS.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite