Economia României a crescut cu 0,2% în trimestrul al doilea. Vezi ce s-a întâmplat în UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Produsul Intern Brut (PIB) în trimestrul II din anul 2011 a fost, în termeni reali, mai mare cu 0,2% comparativ cu trimestrul I din 2011 (date ajustate sezonier), arată datele raportate azi-dimineaţă de Institutul Naţional de Statistică. Faţă de acelaşi trimestru din anul 2010, PIB a înregistrat o creştere cu 1,4% pe seria brută şi cu 0,3% pe seria ajustată sezonier.

În semestrul I din acest an, economia României a crescut comparativ cu semestrul I din 2010 cu 1,6% pe serie brută şi cu 0,3% pe serie ajustată sezonier. Ca şi în primul trimestru din 2011, în prima jumătate a acestui an doar industria şi exporturile au crescut, comerţul şi construcţiile fiind în continuare pe minus.

Citeşte aici ce spun economiştii despre cifrele anunţate astăzi.

Eurostat: Economia UE a crescut cu 0,2% în trimestrul al doilea. Vezi cine este campionul Europei şi cum se poziţionează România.

Comerţul e încă pe minus

Vestea bună: construcţiile şi-au atenuat scăderea, de la -30% în prima jumătate a lui 2010 la -5% în semestrul I din 2011, iar serviciile şi-au accelerat creşterea. Vestea proastă: comerţul, în special cel cu amănuntul (alimentare şi nealimentare), are scăderi la fel de mari ca în 2009 şi 2010, pe fondul scăderii puterii de cumpărare – salariile au scăzut, preţurile au crescut.

România în primul semestru din 2011

Domeniu                                      Evoluţie*

Produsul Intern Brut                   0,3%
Salariul mediu net                     -1,7%
Preţurile (inflaţia)                       +2,7%
Comerţ (total)                              -5,8%
Comerţ auto                                +2,3%
Comerţ alimentare                     -9,7%
Comerţ nealimentare                -3,4%
Comerţ carburanţi                      -4,2%
Servicii                                          +6,8%
Construcţii                                    -5%
Producţia industrială                 +7,5%
Vânzări industrie                        +18,4%
Comenzi noi industrie              +19,4%
Costuri producţie                       +3,9%
Înmatriculări auto                       -32%
Resurse energie primară        +6,1%
Resurse electricitate                 +9%
Exporturi                                       +28,2%
Importuri                                      +20,4%

* Faţă de aceeaşi perioadă din 2010

Sursa: INS

Germania, creştere economică sub aşteptări

Cea mai mare economie din Uniunea Europeană, Germania, a avut o evoluţie sub aşteptări. Produl Intern Brut al statului a crescut cu numai 0,1% în cel de-al doilea trimestru al acestui an. Rezultatele sunt puse pe seama balenţei comerciale negative (valoarea importurilor a depăşit-o pe cea a exporturilor), a consumului slab şi a volumului mic al investiţiilor în construcţii.

Creşterea slabă a economiei germane determină scăderea burselor şi a monedei europene.

Economia Ungariei a stagnat în trimestrul doi faţă de primele trei luni ale anului, dar a crescut cu 1,5% comparativ cu trimestrul similar din 2010, atât în serie brută, cât şi ajustat sezonier, potrivit Institutului de Statistică de la Budapesta. În ceea ce priveşte valoarea PIB-ului în primele şase luni, aceasta a crescut cu 2% în serie brută şi cu 1,9% pe seria ajustată sezonier, faţă de prima jumătate a anului trecut.

Economia Franţei stagnează

Nici rezultatele economiei franceze nu au fost cele aşteptate. În cel de-al doilea trimestru din 2011, economia Franţei a stagnat, după ce, în trimestru al anului, a înregistrat o creştere de 0,9%. Rezultatele slabe din intervalul aprilie-iunie 2011 sunt explicate prin o scădere accentuată a cererii şi a consumului. Similar, şi producţia de bunuri a stagnat în statul francez, după un avans semnificativ în primul trimestru (1,4%).

În Italia, cifrele indică un avans al PIB-ului de 0,3% în perioada aprilie-iunie, comparativ cu primele trei luni ale anului şi cu 0,8% faţă de al doilea trimestru din 2010, arată datele centralizate de biroul de statistică de la Roma.

Bulgaria, creştere mai mică decât a noastră

Vecinii noştri de la sudul Dunării au avut o creştere economică mai mică decât a noastră. PIB-ul Bulgariei a înregistrat un avans de 0,1% în trimestrul al doilea faţă de cel anterior şi cu 1,9% faţă de perioada similară a anului trecut, arată Institutul Naţional de Statistică din Bulgaria.

Spania, creştere de 0,2%

Avansul economic înregistrat de Spania în cel de-al doilea trimestru din 2011 a fost de 0,2% faţă de primul trimestru, cu 0,1 puncte procentuale mai mică decât cea înregistrată în primele trei luni ale anului. Chiar dacă, în raport cu perioada similară a anului trecut, creşterea este de 0,7%, rezultatele au fost sub aşteptările oficialilor. Spania se confruntă cu cea mai ridicată rată a şomajului din UE, care a atins recent nivelul de 20%. În plus, evoluţia se datorează în exclusivitate cererii externe puternice, care a reuşit să compenseze parţial contribuţia negativă a cererii interne.

Grecia continuă declinul

Economia elenă a înregistrat o contracţie de 6,9% în cel de-al doilea trimestru al anului comparativ cu perioada similară din 2010. În primele trei luni ale anului, ţara a înregistrat o scădere de 4,8% a Produsului Intern Brut faţă de primul trimestru al anului trecut. Cifrele nu sunt însă adaptate sezonier, iar analiştii se aşteaptă ca, în urma ajustărilor, contracţie să fie de fapt cuprinsă între 4,8 - 5%. Rezultatele i-au dezamăgit pe oficialii de la Atena, care estimau o scădere de 5,1%.

Cifrele publicate de banca centrală a Belgiei arată o creştere de 0,7% a PIB comparativ cu primele trei luni ale anului. Evoluţia a depăşit estimările analiştilor, care anunţau o creştere de numai 0,3%.

Rămâneţi pe site-ul adevarul.ro pentru a afla cum a evoluat economia în trimestrul al doilea şi în primul semestrul din acest an şi cum este plasată România din punctul de vedere al creşterii economice în Uniunea Europeană.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite