VIDEO E.coli a lovit şi în rata inflaţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De teama îmbolnăvirii cu E.coli, românii au cumpărat mai puţine legume. Comercianţii au tăiat din preţuri, iar rata inflaţiei a coborât. Preţurile de consum au scăzut cu 0,3% în iunie faţă de mai, pe fondul ieftinirii alimentelor. Analiştii spun că urmează încă două luni cu preţuri în scădere la fructe şi legume.

Prima lună de vară a adus preţuri cu 1,3% mai mici, în medie, la produsele alimentare, comparativ cu luna mai, pe fondul ieftinirii legumelor cu până la 12%, arată datele publicate ieri de Institutul Naţional de Statistică (INS). Este o veste bună, în special pentru românii de rând, care au cheltuit ceva mai puţin pe mâncare. În acelaşi timp, scăderea preţurilor la alimente s-a simţit şi în rata lunară a inflaţiei. Preţurile de consum au scăzut cu 0,3% în iunie, faţă de mai, astfel că România a înregistrat deflaţie pentru prima dată în ultimii doi ani. În acest context favorabil, rata anuală a inflaţiei a scăzut la 7,93%, de la 8,41% în luna anterioară.

Citiţi şi:

Fermierii, loviţi de spaima E.coli

La prima vedere, s-ar putea crede că numai abundenţa de legume româneşti de pe tarabele pieţelor a tras în jos inflaţia lunii iunie. Reprezentanţii producătorilor de legume spun însă că nu acesta este principalul motiv. „Lumea nu a mai cumpărat legume din cauza suspiciunilor de contaminare a castraveţilor cu bacteria E.coli. Asta a însemnat o restrângere a consumului de legume, în general, iar de aici s-au înregistrat scăderi ale preţurilor. E drept că s-a simţit şi apariţia pe piaţă a legumelor din producţia internă", a declarat pentru „Adevărul" Daniel Botănoiu, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Tinerilor Producători Agricoli din România.

De exemplu, cartofii - care până acum se scumpeau constant lună de lună - s-au ieftinit luna trecută cu 11,9%. Şi nu pentru că a crescut oferta de cartofi româneşti, ci pentru că vara cartoful nu este cel mai căutat produs din piaţă, spune specialistul. În iunie s-au ieftinit şi alte legume, dar şi conservele de legume -  scădere de 12,3% faţă de mai.

Urmează o vară a ieftinirilor

Scăderea preţurilor de consum a depăşit aşteptările analiştilor financiari. La sfârşitul săptămânii trecute, membrii Asociaţiei Analiştilor Financiar-Bancari din România prognozau o inflaţie lunară de 0,2%, în medie. „Diferenţele se explică prin faptul că amplitudinea scăderilor de preţuri la legume a fost greu de estimat", a declarat pentru „Adevărul" Nicolaie Alexandru-Chidesciuc, economistul-şef al ING Bank. Scăderile de preţuri la legume nu vor rămâne însă un caz izolat la nivelul lunii iunie. Chidesciuc spune că este de aşteptat ca deflaţia la legume şi fructe să continue şi în iulie şi august. Din septembrie însă, efectul sezonier va dispărea, adaugă el. 

image
Economie

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite