Băsescu cedează: datoria Rompetrol va fi plătită în tranşe

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După ce au iniţiat peste 20 de procese împotriva Rompetrol în scandalul datoriei istorice, autorităţile române par să realizeze că modul în care interpretează legislaţia în această speţă nu le va aduce câştig de cauză.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat că i-a propus omologului său kazah reeşalonarea datoriei pe 2-3 ani, adică exact cum ceruse încă din primăvară KazMunaiGaz, compania kazahă de stat care controlează Rompetrol.

Potrivit lui Băsescu, o delegaţie din Kazahstan va veni la Bucureşti în ianuarie pentru a pune la punct detaliile. În august, Băsescu spusese că va executa silit compania petrolieră, dacă nu răscumpără până la scadenţă, adică 30 septembrie, toate obligaţiunile emise în 2003 în contul datoriei istorice a Rompetrol Rafinare.

După ce kazahii au plătit 54 de milioane de euro din totalul de 570 de milioane, statul român a primit 44,69% din Rompetrol Rafinare la 30 septembrie, întrucât, potrivit convenţiei de emisiune, obligaţiunile nerăscumpărate la data scadentă sunt convertibile în acţiuni.

În schimb, Guvernul a cerut în instanţă ca Rompetrol să răscumpere toate obligaţiunile. 

Citeşte aici cum s-a dus Băsescu în Kazahstan după banii Rompetrol.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite