Băsescu i-a cerut preşedintelui Kazahstanului să plătească datoria Rompetrol

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Traian Băsescu s-a întâlnit cu omologul său kazah, Nursultan Nazarbaev, căruia i-a cerut să onoreze integral creanţa bugetară a Rompetrol faţă de statul român, informează un comunicat al Adminstraţiei Prezidenţiale de la Bucureşti.

Băsescu a participat  în perioada 1-2 decembrie la summit-ul OSCE de la Astana, având totodată şi o întrevedere bilaterală cu omologul său kazah.

Povestea datoriei Rompetrol

În 2003, datoriile istorice către stat ale rafinăriei Petromidia (Rompetrol Rafinare), de circa 570 de milioane de euro, au fost convertite în obligaţiuni, cu scadenţă la data de 30 septembrie 2010.

Potrivit Ordonanţei de Urgenţă 118/2003, "obligaţiunile nerăscumpărate sunt convertibile în acţiuni la data scadenţei". Legea 89 din 8 aprilie 2005, prin care Parlamentul a aprobat această ordonanţă de urgenţă, a fost promulgată de preşedintele Traian Băsescu.

Grupul Rompetrol, deţinut integral de compania kazahă de stat KazMunaiGaz, a plătit în august 54 de milioane de euro din totalul de 570 de milioane de euro, pentru a-şi păstra participaţia majoritară.

În contul obligaţiunilor nerăscumpărate, în urma unei hotărâri a Adunării Generale a Acţionarilor din 30 septembrie 2010, statul român a primit un pachet de 44,69% din Rompetrol Rafinare.

Statul contestă însă această decizie şi interpretează altfel convenţia dintre cele două părţi, susţinând că, din moment ce Rompetrol a ales să plătească o parte din sumă, toate obligaţiunile trebuie răscumpărate.

Guvernul român a iniţiat mai mult de 20 de procese împotriva Rompetrol, iar convenţia prin care datoria istorică a rafinăriei Petromidia a fost transformată în obligaţiuni este în prezent interpretată în instanţă.

Kazahii vor să cumpere înapoi acţiunile statului român

KazMunaiGaz vrea să cumpere înapoi acţiunile primite de statul român, însă nu a avut un feedback oficial până acum din partea autorităţilor. Totodată, Rompetrol s-a oferit să plătească în avans 100 de milioane de dolari de îndată ce părţile vor ajunge la o înţelegere.

Sorin Blejnar, şeful Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, declara în octombrie pentru „Adevărul" că este exclus un asemenea acord cu kazahii, din moment ce statul nu recunoaşte că ar avea în portofoliu aceste acţiuni.

Astfel că solicitarea făcută de Traian Băsescu preşedintelui kazah arată că declaraţia lui Blejnar este şi poziţia oficială a României în această privinţă.

Mai mult, Fiscul a pus sub sechestru activele rafinăriei Petromidia, pentru a împiedica o eventuală înstrăinare a lor, în condiţiile în care Rompetrol a garantat cu activele din rafinare un împrumut luat de la KazMunaiGaz.

Ce spune convenţia de emisiune a obligaţiunilor

Art. 5. (...) Dobânzile datorate conform art. 3 din Ordonanţa de Urgenţă, sumele rezultate din transferul obligaţiunilor, precum şi cele aferente răscumpărării acestora, prevăzute în acelaşi act normativ, sunt supuse regimului juridic al creanţelor bugetare. Aceste sume care se cuvin statului se virează la bugetul de stat, pentru nevirarea lor la scadenţă, datorându-se şi calculându-se accesoriile prevăzute de lege pentru neplata la scadenţă a creanţelor bugetare şi aplicându-se, în mod corespunzător, procedura de executare silită prevăzută de reglementările în vigoare privind colectarea creanţelor bugetare(...)

Art. 9. Având în vedere că, la opţiunea Emitentului, obligaţiunile nerăscumpărate în condiţiile art 5 din Ordonanţa de Urgenţă sunt convertibile în acţiuni la Data Scadenţei, iar Obligatarul sau Obligatarul Dobânditor nu poate determina modalitatea răscumpărării obligaţiunilor, acestea vor fi convertite în acţiuni având un rang pari passu cu acţiunile ordinare existente la Data Emisiunii.

Art. 10. Investitorul care deţine pachetul majoritar de acţiuni al Rompetrol Rafinare are drept de preferinţă la cumpărarea acţiunilor rezultate din conversie.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite