UPDATE Omul de afaceri Dan Adamescu, în chingile executării silite

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Omul de afaceri Dan Adamescu nu mai poate tranzacţiona acţiunile deţinute la Unirea Shopping Center şi la Astra Asigurări. Companiile controlate de omul de afaceri Dan Adamescu apar într-un dosar de executare silită iniţiat de Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului.

Pachetele de acţiuni pe care le deţine The Nova Group Investments România, companie controlată de omul de afaceri Dan Adamescu, la Asigurare-Reasigurare Astra şi la Unirea Shopping Center au fost indisponibilizate în cadrul unui dosar de executare silită. Informaţiile au fost transmise de The Nova Group Investments România celor două firme, care ulterior au informat Bursa de Valori Bucureşti cu privire la această situaţie, fiind cotate la bursă.

Potrivit informării transmise bursei, există o mare dispoporţie între o creanţă pretinsă în dosarul de executare silită şi valoarea de piaţă a acţiunilor pe care The Nova Group Investments le are la cele două firme pe care le controlează.

De unde apare creanţa

Dan Adamescu nu a putut fi contactat pentru comentarii, însă surse citate de Mediafax susţin că toată procedura are loc în cadrul unui dosar în care AVAS a obţinut executarea silită. Tribunalul Bucureşti a pronunţat în 2006 o sentinţă prin care AVAS (Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului) a putut obliga Nova Group să realizeze investiţii de 58 milioane de lei la DMAI Unirea, în prezent Unirea Shopping Center. De asemenea, au fost stabilite penalităţi de întârziere de 17,6 milioane lei.

Citiţi şi:

Forbes 500 miliardari: Cei mai mari proprietari de hoteluri

FORBES: Cine este Dan Grigore Adamescu, miliardarul misterios

Astra şi Unirea Shopping Center au solicitat, luni, Bursei de Valori suspendarea de la tranzacţionare, anunţând că deţin informaţii privilegiate legate de o procedură juridică recent iniţiată.

Ieri, cele două firme au cerut prelungirea perioadei de suspendare până la clarificarea actelor de executare întreprinse de către executorul judecătoresc.

Soţii Dan şi Carmen Adamescu controlează, prin firma The Nova Group Investments România, 72,68% din acţiunile Astra, respectiv, 74,16% din titlurile Unirea Shopping Center. Pachetul deţinut de Adamescu la Astra are o valoare de piaţă de 85,3 milioane de lei, în timp ce participaţia sa la Unirea se ridică la 192,1 milioane de lei. 

Dan Adamescu este unul dintre cei mai bogaţi români. Potrivit Top 500 Miliardari realizat de Forbes România, el se află pe locul trei, alături de Ioan Niculae, ambii cu o avere estimată între 900 de milioane şi un miliard de euro.

UPDATE

În fapt, a fost vorba despre o executare silită a acţionarului majoritar, The Nova Group Investments, de către un creditor al său, prin indisponibilizarea unor titluri de valoare deţinute de către un terţ, respectiv acţiunile emise de către Astra Asigurări.

"Nu este afectată activitatea societăţii şi nu are legătură cu operaţiunile curente, ci doar cu cele referitoare la tranzacţionarea acţiunilor pe Bursa de Valori Bucureşti", a declarat domnul Radu Mustăţea, Preşedintele Directoratului ASTRA Asigurări.

Valoarea creanţei este de aproximativ 22 milioane lei şi este izvorată dintr-un litigiu din anul 2006, dintre A.V.A.S. şi The Nova Group Investments România, acţionarul majoritar al ASTRA, fără legătură directtă cu activitatea societăţii ASTRA Asigurări.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite