Cum şi-a stricat singură Petrom preţul acţiunii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cu foarte puţin timp înainte să demareze oferta publică de vânzare a 9,84% din acţiuni la Bursa de Valori Bucureşti, Petrom (SNP) a anunţat descoperirea unui zăcământ de gaze „potenţial semnificativă“ – lucru care, în mod normal, ar trebui să impulsioneze cotaţiile şi să mărească preţul titlurilor SNP.

Contrar aşteptărilor însă, în ziua imediat următoare acestui anunţ (vineri), investitorii nu prea s-au înghesuit să cumpere, iar cotaţia a scăzut uşor, cu 1,48%. Ce s-a întâmplat?

„În primul rând, investitorii nu mai cred în coincidenţe, descoperirea Petrom a nimerit prea aproape, în timp, faţă de începerea ofertei publice. În al doilea rând, un astfel de anunţ trebuia să fie însoţit şi de o confirmare sau cel puţin o opinie din partea unei autorităţi competente, care să susţină teza că zăcământul de gaze sau descoperirea acestuia are un potenţial semnificativ. Pe marile pieţe de capital, nume grele din industria petrolieră au fost drastic sancţionate când au ieşit cu astfel de veşti în pragul unor momente importante, tocmai pentru că poate apărea suspiciunea de manipulare. Astfel că reacţia pieţei a fost contrară, investitorii au devenit extrem de prudenţi şi vestea bună a descoperirii noului zăcământ s-a transformat în... altceva", ne-au spus mai mulţi brokeri care deocamdată vor să-şi păstreze anonimatul. Tot ei arată însă că OMV Petrom poate fi ea însăşi cumpărătoare a titlurilor Petrom, şi atunci are tot interesul ca preţul acţiunilor să scadă.

Un mecanism ciudat

Oferta publică de vânzare a acţiunilor Petrom, care va începe mâine, se desfăşoară după principiul „primul venit, primul servit" - un mecanism pe care investitorii îl consideră „ciudat, menit să ţină jos cotaţiile acţiunilor SNP". Reamintim că joi, 7 iulie, Petrom a anunţat descoperirea unui zăcământ de gaze de 3.100 de barili echivalent petrol pe zi, situat în Oltenia. Citiţi aici ce înseamnă cifra anunţată de Petrom.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite